Piacokon és kertészetekben is beszerezhetők a kis palánták, és magok, amelyeket most kell kiültetni a kertbe. Akár magról szeretnék szaporítani akár kész palántát szeretnénk kiültetni fontos a jó minőségű talaj, ezért az ágyást jó alaposan ássuk fel, majd gereblyézzük el. A kerti földhöz adhatunk némi komposztot, vagy tőzeget is.

Ezután egy sorban kézzel szórjuk ki a magokat, vagy a kellő sor és tőtáv betartása után ültessük ki a palántákat. Az ültetés után ne feledkezzünk meg a locsolásról sem, de ne használjunk túl erős vízsugarat, mert az kimossa a magokat. A legjobb az áztatásos módszer, amikor vízzel elárasztjuk a földet. Ültetés után ne hagyjuk a földet kiszáradni, mert a palánták nagyon érzékenyek így akár mind elpusztulhat.

Mindig ügyeljünk a helyes mélységre, nehogy túl mélyre ültessünk, a saláta palántát pl.sekélyen kell ültetni a levelek mindig a föld felett, legyenek elég, ha a gyökér ér földbe. Ha túl mélyre ültetjük a levelek a földdel érintkezve rothadásnak indulnak, ami tovább terjed az egész növényre.

Ellenben a salátával a paprikát és a paradicsomot mélyre kell ültetni, hogy a tő biztosan álljon. Ezeket a palántákat 4-5 cm mélyen is ültethetjük, míg a póréhagymát 12 cm mélyre. Ha magról szeretnénk ültetni, elég egy 4-5 cm mély árok ahová elszórjuk, a magokat erre egy vékony réteg földet szórunk és a kis palántákat kikelés után, ha elérik, az 5 cm nagyságot lehet külön tűzdelni a megadott sor és tőtávban.

Fűszernövényeket is ültethetünk magról, akár cserépbe, a konyha ablakba, az erkélyre a balkonládába, vagy a kertbe szabadon. Ne feledjük el a palántákat itt is külön tűzdelni vagy minden második magoncot távolítsuk el a cserépből, hogy a többinek legyen elég élettere a fejlődés során.

Ha a fűszernövényt készen vásároljuk, egy héten belül érdemes átültetni nagyobb cserépbe, kissé ütögessük meg a cserép szélét és óvatosan emeljük ki a növényt úgy, hogy a gyökér ne sérüljön.


Az átültetésnél mindig hagyjuk, rajta az eredeti földlabdát majd helyezzük át a növényt és töltsük fel friss földdel körülötte. Ültetés után jó alaposan locsoljuk be a földet, és ne tegyük azonnal tűző napra a cserepét, kell egy hét mire a növény növekedésnek indul.

Fűszernövényekből széles a választék ki mit szeret, az olaszos ételekhez válasszunk oragánót, bazsalikomot, vagy rozmaringot, a magyaros ételekhez használjunk sok petrezselymet, amely akár a konyha ablakban is elfér, de ültethetünk kaprot, vagy snidlinget is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!