A kétnyári ernyősvirágúak már az első évben ízletes aromás leveleket hajtanak, míg a gumós zellernél a megvastagodott gyökerét fogyasztjuk. Ezek a növények csak a második évben hoznak virágot, majd magot.

A halványító zeller rendszerint már az első évben szüretelhető, és csak a kifejlet növények kezdenek el virágot hozni a második évben.

Termesztése történhet magvetéssel, vagy palántáról is ültethetjük, a magokat márciusban érdemes elvetni, míg az erős egészséges palántákat május és június között érdemes kiültetni.

Mind a metélőzeller, mind a halványító zeller számára a laza, jó vízáteresztő képességű talaj az ideális, és fontos, hogy a növekedési időszakban legyen elég nedvesség és napfény a növények számára. A halványító zeller szára úgy sárgul be, ha a zöld szárakat hozó fajtákat, szárát földdel betakarjuk, de ma már sok olyan újfajta is kapható, amelyek a bonyolult halványító eljárás nélkül is sárgás színűek lesznek.

A növény levelei már augusztustól szedhetők, az erős szárakat és leveleket időről időre érdemes levágni vagy letörni. A zeller jól megfér a konyhakertben a babbal, a paradicsommal, a káposztával, és sok más zöldséggel.


A zeller magas illóolaj tartalma miatt olya kedvelt zöldségnövény, erős fűszeres aromás íz világgal rendelkezik. Ezen kívül nem csak finom íze miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, hanem a benne található magas kálium, kalcium, E vitamin és B6 vitamin tartalma miatt is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!