szerda, 17 január 2018

Minden amit a fügefáról tudni érdemes

Fügefa

Bár a füge az egyik legősibb kultúrnövénynek számít, éveken át alig lehetett látni kiskertekben. Az utóbbi pár évben ismét kezd divatba jönni a fügebokor a kertbarátok körében. Ismerkedjünk meg ennek a különleges növénynek a termesztésével.

Fügéből készült termékkel ritkán találkozunk a boltokban, pedig számtalan jótékony hatása van ennek a mediterrán gyümölcsnek. Miért érdemes kertünkben fügefát ültetni és gondozni? Egyrészt mert szép, másrészt pedig egyetlen  bokorról akár 15-20 kg vitamindús gyümölcs is szedhető, amelyet több módon is felhasználhatunk.

A fügefa (Ficus carica) akár 3-4 méter magasra is megnőhet kertünkben, laza szétágazó koronát nevel, levelei nagyok és jellegzetes formájúak, és igen mutatósak. Gyümölcse 5-8 cm átmérőjű, zöldes barnás színű, amely belül piros gyümölcsé érik.

 A fügefa ma már szinte minden nagyobb kertészetben beszerezhető. A füge talajban nem túl válogatós, gondozása is egyszerű. Ez a mediterrán növény kedveli a meleg napsütötte helyeket, ahol a széltől is védve van.

A füge termesztése

A füge ültetésére a tavaszi és az őszi időszak a legjobb, de akár nyáron is ültethető. Ültetéskor érdemes az ültetőgödör aljára egy kevés komposztot, vagy érlelt istállótrágyát szórni, hogy elég tápanyag legyen a növény számára a fejlődéshez.

Ültetés után öntözzük be a talajt a növény körül, és nyáron a nagy melegben védjük a növényt a kiszáradás ellen, mert a túl kevés csapadék hatására a gyümölcsök lepotyognak a fáról. Ha ősszel ültetjük a növényt, kupacoljuk fel földdel, vagy falevelekkel, hogy védjük a hideg ellen a gyökérzetet. A füge az ültetés után csak a 3.-4. évben kezd el teremni, addig legyünk türelmesek.

A füge metszése

Az elültetett fügefát az első évben még hagyjuk szabadon növekedni, majd a második évtől tavasszal  már alakítható a korona metszéssel, itt eldönthetjük, hogy fává, vagy bokorrá szeretnénk nevelni a fügét. A sérült vagy elfagyott ágakat érdemes minden tavasszal kivágni, és ha túl sűrűn állnak az ágak metszéssel tudjuk alakítani a koronát.  Túlzottan ne metsszük meg a fügefát, mert ekkor a termés hozó ágakat is levágjuk, így hiába várjuk nyáron a bő termést.

A füge teleltetése

Mivel a füge egy mediterrán gyümölcs, sajnos -15 foknál már könnyen elfagyhat, így ha nem takarjuk és nem védjük a növényt a téli fagyoktól, könnyen a növény halálát is okozhatjuk. Ősszel a lombhullás után érdemes a fügefát szalmával, falevelekkel takarni,főleg a fiatal pár éves növényeknél fontos ez.

A füge szaporítása

A fügét szaporíthatjuk dugványozással, vagy a tősarjak szétültetésével is.

A füge hatásai és felhasználása

A fügefán az első termések az áttelelt vesszőn érnek be ,ezek június végén már szüretelhetők, meleg nyáron még ősszel is van egy második hullám, itt még akár októberben is szüretelhetünk fügét.

Fontos, hogy csak az érett gyümölcsöt szedjük le, mert a félig érett gyümölcs fanyar kesernyés ízű.

Miről ismerhetjük fel az érett fügét?

Elsősorban a színéről és az illatáról. Az érett füge színe megváltozik, barnás árnyalatú lesz, és kissé meghajlik az ágon.

Az érett füge kissé megpuhul, és könnyen elválik a fától. De a legkönnyebb módja, hogy megállapítsuk a füge érését, ha egyet leveszünk a fáról és megkóstoljuk. A fügét a szedés után csak pár napig lehet hűvös helyen tárolni, így vagy elfogyasztjuk a fügét, vagy feldolgozzuk és így tartósítjuk. A fügét aszalhatjuk, de készíthetünk belőle finom fügebort, lekvárt, dzsemet, vagy befőttet.

Végül néhány recept a füge tartósításához

Fügebor recept

Elkészítése: 1 kg. préselt fügét megmosunk, félbevágjuk, és üvegbe tesszük. 2,5 l. vízben feloldunk  1 kg. cukrot, 1 dkg. borkősavat és 5 percig forraljuk. Miután kihűlt hozzáadunk 1 dkg. sörélesztőt (gazda bolt, borászati bolt), és az egészet rátöltjük a fügére, vászonnal lekötjük, szobahőmérsékleten kb. 2 hétig érleljük. Közben naponta többször megkavarjuk. Miután leülepedett, kisebb demizsonba átfejtjük. A seprőt a fenti mennyiségű vízzel és cukorral feltöltjük, két hétig érleljük, majd leszűrjük, és az első erjesztésű borhoz töltjük. Megvárjuk, míg leülepszik, és megtisztul, utána palackozhatjuk. Vigyázat nagyon finom, és becsapós!

Fügelekvár recept

Hozzávalók: 1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csomag kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs, héjastól de mag nélkül ledarálva, 2 kg. cukor, 1 dkg apróra vágott dió.

Elkészítése: A fügecsutkákat levágjuk. A fügét csíkokra vágjuk, és a vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi anyagot a dió kivételével, és sűrűre beforraljuk. Ekkor tesszük bele a diót. Csavaros tetejű üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gőzöljük.

Libanoni fügedzsem

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1 kg felaprított száraz füge, 1 citrom leve, 1 marék ánizsmag, kevés mézga, 2 pelargónium levél, 15 dkg szezámmag, 1, 25 l víz

Elkészítés: A megmosott ánizsmagot és a pelargónium leveleket keverjük össze a cukorral és a vízzel. Ezután adjuk hozzá a citromlevet. Amikor ez a szirup felforrt, tegyük bele a fügét. Ezután lassú tűzön főzzük majdnem egy órát. Ez alatt pirítsuk meg a szezámmagot, és amikor a füge megfőtt, adjuk hozzá. Végül tegyük bele a mézgát is. A fügedzsemet dióval és kenyérrel fogyasztjuk.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

 

 

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így neveljünk palántát az ablakpárkányon!

A tél végétől már érdemes tervezgetni az idei kertet, és a növényállományt, sőt már elkezdhetjük a palántanevelést akár az ablakpárkányon is!

Bővebben...:

Özönvíz után itt a kánikula!

Pár héttel ezelőtt még a sok eső okozott gondot kertünkbe ám most újra itt a 35-40 fokos hőség. Nézzük, hogyan védjük növényeinket a perzselő napsugaraktól. Bővebben...:

A kezdő kertészek 10 leggyakoribb hibája 5+5 aranyszabály kezdő vetemény kertészeknek - 2. RÉSZ

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Bővebben...:

Napos kertbe is ültethetjük a kékszakállt!

A kékszakáll (Caryopteris) egy évelő cserje, amely a vasfű félék családjába tartozik. Gyönyörű liláskék virágai, júliustól egészen a nyár végéig nyílnak, és remek kontrasztot alkotnak a szürkészöld levelekkel.

Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

Olaszország szépsége a leander!

Egy hazánkban is kedvelt mediterrán növény a leander. Igen változatos színvilágával, kertünk legszebb dísze lehet. Piros, sárga, rózsaszín, vagy fehér virágai tavasztól őszig nyílnak. Bővebben...:

Így ültessünk burgonyát a kertbe!

A burgonya a magyar konyha egyik alap élelmiszere, amely számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk, hogyan ültessünk saját burgonyát a kertbe.

Bővebben...:

Mandarinok, Klementinek, és tangerinek kertünkben.

A mandarinféle citrusok egyre jobban kiszorítják a piacról a narancsokat. Mindez a csomagolásnak és a különleges íz világnak is köszönhető. Bővebben...:

Télen is ültethetünk póréhagymát!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: