Kezdő hobbikertész vagy, de szeretnél létrehozni egy veteményeskertet? Mutatunk 5 növényt, amelyeket nagyon könnyű termeszteni, ezekkel a zöldségekkel garantált lesz a sikered.

Ha eddig féltél belevágni egy veteményes kert kialakításába, mert féltél a kudarctól, ne várj tovább. Bátran vágj bele az alkotásba, kezdj a következő 5 növénnyel, és nem fog csalódás érni.

Ha most vágsz bele a zöldség termesztésbe, kezd el kicsiben. Válassz ki egy ideális területet, ahol minimum 6-8 órán keresztül éri fény a növényeket, és első lépésként javítsd fel a talajt, vagy alakíts ki néhány magaságyást, és töltsd fel őket tápanyagban gazdag laza virágfölddel.

A legegyszerűbb megoldás, ha magvetéssel szaporítod tavasszal a növényeket, de ha van a közeledben egy jó piac, nagyon sok zöldség palántát tudsz a termelőktől beszerezni kedvező áron.

Íme, 5 növény, amelyeket könnyen tudsz termeszteni veteményes kertben!

Zöldborsó

A Zöldborsó azért népszerű a kiskertekben, mert a kezdő kertészek is sikeresen tudják termeszteni.

A zöldborsót számtalan ételhez fel tudod használni, frissen vagy fagyasztva is lehet tárolni. A zöldborsó egy vagy másfél méter magasra megnövő egynyári fajta, így akár kerítés mellé is ültetheted, ha pedig magas ágyásba szeretnéd termeszteni szükséged, lesz támasztékra. A magokat márciustól egészen júliusig vetheted kb. 5 cm mélyre, a szemek között hagyj 13-15 cm távolságot.

Vetés után jó, ha a magokat ágakkal betakarod, mert a madarak előszeretettel csipegetik ki a földből a borsószemeket, főleg a fekete rigók tudnak nagy felfordulást okozni a veteményesbe.

Mivel a borsó egy magasra megnövő fajta, így a palántákat már fiatal korban ki kell karózni. A borsót júliustól –októberig tudod szüretelni, amikor a hüvelyek megkeményednek, óvatosan tépd le őket.

Zöldborsó a kertben

Zellergumó

A zellert akár egy kisebb kertben, akár a balkonkertben is tudod termeszteni. Ha magról szeretnéd szaporítani, akkor egy fagymentes helyen már márciusban elvetheted a magokat, majd a palántákat ültesd szét külön-külön cserépbe.

Végül májusban vagy június elején ültesd ki a veteményes kertbe a növényeket, legalább 30 cm mélyen, és egymástól kb. 25-30 cm távolságra. A zeller vízigényes növény, ezért nyáron naponta kell öntözni, és a hőség idején érdemes mulccsal takarni a töveket. Ha megfelelő gondozást kapott a zeller, akkor novemberre kialakulnak a gumók, amelyeket egészen márciusig folyamatosan tudsz felszedni.

Gumós zeller

Cékla

A cékla szintén azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket könnyen lehet termeszteni, kevésbé igényes tulajdonságai miatt.

Már kora márciustól lehet védett helyen cékla magokat vetni, és szakaszosan egészen júniusig tudod folytatni. A magokat kb. 2-2,5 cm mélyen ültesd el, egymástól kb. 13-15 cm távolságra. Érdemes egy fészekbe 3-4 magot is elvetni, mert számolni kell a veszteséggel is, nem biztos, hogy minden mag kicsírázik.

A cékla rendszeres öntözés igényel, és ügyelj rá, hogy a töve legyen mindig feltöltve földdel, és enyhén nedves. A céklát fajtától függően tudod begyűjteni augusztustól, egészen az első fagyok beköszöntéig. Fontos, hogy a céklánál kerülni kell a kiszáradást és a túlöntözést is, mindkettő rontja a gumók állagát és ízét.

Cukkini

A cukkini első hallásra talán egy nehezen termeszthető zöldségnövénynek hangzik, de fantasztikus sikereket lehet vele elérni még egy balkonkertben is.

A cukkinit szintén magról a legkönnyebb termeszteni, a magokat áprilisban vagy májusban érdemes fészkekbe vetni. Minden fészekbe tegyél 2-3 magot, a fészek mérete minimum 30*30 cm.-es legyen, de egy cukkini bokornak akár 50-60 cm helyigénye is van.

Nyáron a cukkini bokor tövét öntözd rendszeresen, majd júliustól egészen októberig folyamatosan szedheted a finom zsenge cukkiniket.

Saláta

A kezdő kertész veteményes kertjéből nem hiányozhat egy jó adag friss ropogós levelű saláta, amely szintén ideális egy magas ágyásba, vagy a balkonkertbe is.

A saláta magokat márciustól kezdve szakaszosan vetheted egészen július közepéig, számtalan fajta közül tudsz választani, legyen szó fejes salátáról, tépősalátáról, vagy rukkoláról, madársalátáról. A magokat 1,5-2 cm mély árokba szórd el, takard be földdel, majd kikelés után érdemes minden második, vagy harmadik palántát eltávolítani, ezt hívjuk egyelésnek.

Ezután a palántákat ültesd szét egymástól kb. 25-30 cm távolságra, vagy az egyes palánták között hagyj ennyi távolságot. A saláta palánták kezdetben még bő öntözést igényelnek, majd ahogy a fejek fejlődésnek indulnak, érdemes csökkenteni az öntözés mennyiségét. A fejes salátát áprilistól októberig lehet szedni, késsel vágd le fejeket, ha pedig tépősalátát ültettél, akkor mindig a külső leveleket szedd le, így a belső levelek folyamatosan fejlődnek tovább.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!