A csicseriborsó (Cicer arietinum) az egyik legnépszerűbb és tápláló hüvelyes növény, amely számos konyhában megtalálható. Gazdag fehérjében, rostokban és vitaminokban, a csicseriborsó sokféle étel készítéséhez használható, mint például a humusz vagy a csicseriborsó curry. Az otthoni kertészek számára az egyik legérdekesebb dolog a csicseriborsó vetőmagok ültetése, és a következőkben részletesen ismertetjük a folyamatot.

Vetőmagok kiválasztása

A legelső lépés a megfelelő vetőmagok kiválasztása. Érdemes minőségi, bio vagy szerves csicseriborsó vetőmagokat választani, amelyek jó eséllyel csíráznak és egészséges növényeket hoznak majd létre. A csicseriborsókat könnyű és jól vízáteresztő ültetőközegbe ültessük. Használhatunk például kerti földet, komposztot és homokot összekeverve. Válasszunk mélyedésekkel ellátott edényeket vagy cserépágyakat, hogy a gyökerek jól elterülhessenek. A vetőmagokat helyezzük el az ültetőközeg felszínén, és nyomkodjuk enyhén bele, de ne takarjuk be őket túlságosan vastagon. Fontos, hogy tartsuk be a megfelelő vetőtávolságot, hogy a növényeknek elegendő helyük legyen a fejlődéshez.

Vetőmagok elültetése és palánták kiültetése:

  1. Ültetési Időpont:

A csicseriborsó vetőmagokat általában tavasszal ültetik el, amikor a talaj már kellően felmelegedett és a fagyveszély elmúlt. Az optimális időszak április és május között van, amikor a hőmérséklet napközben már megfelelő és a talaj is eléggé meleg. Mivel a csicseriborsó szereti a meleg környezetet, az ültetést követő hónapokban, azaz júniusban, júliusban is lehet még elültetni, de a késői terméshozam miatt az időzítés itt kritikusabb lehet.

  1. Vetőtávolság:

Amikor a vetőmagokat elültetjük, ügyeljünk a megfelelő vetőtávolság betartására. A csicseriborsó növények hajlamosak elterülni, ezért fontos, hogy elegendő helyet biztosítsunk nekik a növekedésükhöz. Általában 20-25 centiméteres távolságot javasolnak a sorok között, míg a növények közötti távolság legyen 5-10 centiméter. Ezt a távolságot célszerű betartani, hogy a növények jól szellőzzenek, és elkerüljük a nedvességgel kapcsolatos problémákat.

  1. Palánták kiültetése:

Miután a csicseriborsó palántáink elég erősek és a fagyveszély elmúlt, áthelyezhetjük őket a szabadba. A palántákat ültessük ki a vetőtávolság és sorok közötti távolság figyelembevételével. Az optimális kiültetési időszak a fagyveszély elmúltát követő 2-3 hét lehet. Érdemes az éjszakai hőmérséklet stabilizálódását figyelni, mivel a csicseriborsó érzékeny lehet a hidegre.

Az ültetést követő hetekben és hónapokban rendszeresen ellenőrizzük a növények állapotát. Ne felejtsük el öntözni őket megfelelően, és gondoskodjunk a táplálásról is. Amikor a növények elérik a betakarítási érettséget, gyűjtsük be a hüvelyeket. A csicseriborsó ültetése és nevelése kiváló kerti tevékenység, amelynek eredményeként friss és ízletes termést élvezhetünk a kertünkből. Az időzítési és távolsági ajánlások betartásával biztosíthatjuk a növények egészséges növekedését és jó terméshozamát.

 

Öntözés

Az ültetést követően alaposan öntözzük meg a vetőmagokat. A csicseriborsók szeretik a nedves környezetet, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a talajt. A folyamatos nedvesen tartás segít a csírázásban.

Fény és hőmérséklet

A csicseriborsónak sok napfényre van szüksége a jó növekedéshez. Ügyeljünk arra, hogy az ültetvényünk napos helyen legyen, és megfelelő hőmérsékleten fejlődjön. A csicseriborsó kedveli a meleg időjárást, így a tavaszi hónapok ideálisak a vetésre.

Ápolás és trágyázás

Amikor a csicseriborsók elkezdenek növekedni, rendszeresen tápláljuk őket megfelelő műtrágyával. Támogathatjuk a növényeket támasztékkal vagy kerítéssel is, hogy megakadályozzuk a lehajlást.

Betakarítás

A csicseriborsót általában akkor takarítják be, amikor a hüvelyek megkeményednek és megváltozik a színük. Gyakran az első virágzástól számított 70-90 nap szükséges a betakarításig.

A csicseriborsó vetőmag ültetése izgalmas és kielégítő kerti tevékenység lehet. A megfelelő gondozással és odafigyeléssel gyönyörű és tápláló növényeket nevelhetünk. Fontos, hogy tartsuk be a fent említett lépéseket, és élvezzük a saját nevelésű csicseriborsók ízét és egészséges előnyeit.

Ha te is szeretnél a kertedbe csicseriborsót ültetni, szerezd be a csicseribosó vetőmagot itt!



Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!