Gyakran a termesztett növény nem hoz virágot, csak a kifejlett édeskömény, vagy a fűszerként termelt példányok büszkélkedhetnek a nagy sárga virággal. Jó ha tudjuk ,hogy a gumós édeskömény és a fűszerként ismert édeskömény bár közeli rokonok, mégis két különböző fajta.

A növény fűszer és gyógynövény is. A fontosabb termesztésben álló változatok:

  • közönséges édeskömény (F. vulgare var. vulgare)
  • fűszer (édes) édesköményvagy római édeskömény (F. vulgare var. dulce),
  • és az olasz édeskömény vagy gumós édeskömény (F. vulgare var. azoricum).

A virágok a nyár folyamán nyílnak, majd ezekben alakulnak ki a fűszerként jól ismert édeskömény mag.

Az édeskömény termesztése:

A magokat már márciusban elővethetjük védett helyen, a csírázási optimális hőmérséklet 18-20 C fok, majd az erős egészséges palántákat május végétől már a szabadba is kiültethetjük.

Kedveli a napos helyeket, és a laza tápanyagdús talajt, így ültetés előtt érdemes jó alaposan felásni, és szerves trágyával feljavítani a talajt, majd elgereblyézni, ahová majd az édeskömény palántákat szeretnénk ültetni. Tavasszal szabadföldbe csak akkor vessük el magokat, ha a hőmérséklet éjjel sem megy 8-9 C fok alá, mert ennél hidegebb hőmérsékletnél a magok nem kezdenek csírázni.

Az édeskömény jótékony hatása

Az édeskömény jótékony hatását magas illóolaj tartalmának is köszönheti, megtalálható benne a mentololaj, az anetol és a kámforszerű fenchon is.

Nem csak a magját, de a gumóját is érdemes fogyasztani, hiszen sok ásványi anyag, vas, magnézium, kalcium, és kálium is található benne.

Remek gyógyír lehet puffadásra, emésztési gondokra, épp ezért kisbabáknak is főzhetünk belőle gyenge teát hasfájás ellen, de felnőtt nőknek menstruációs gondokra is ajánlják.

Édeskömény a konyhában:

Édeskömény

Felhasználás: Saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

Kellemes, ánizsra emlékeztető, édeskés, kissé csípős, aromás fűszernövény, amely különféle halételek, marinádok, páclevek, sütemények és likőrök fűszerezésére való, ám csak nagyon kis mennyiséget szabad az ételbe tenni, mert túladagolása esetén az étel keserűvé válhat.

Sok indiai fűszerkeverék elmaradhatatlan tartozéka. Ánizzsal helyettesíthetjük.

Ezt a növényt biztosan nem fogjátok kirándulás közben begyűjteni, hacsak nem hipermarketbe mentek hétvégenként a családdal.

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) erősen ánizsillatú növény, őshazája Dél-Európa, de a trópusokat kivéve szinte mindenütt megtalálható.

Különleges vállfaja a firenzei vagy gumós édeskömény, amely gumót képező megvastagodott levélnyeleivel zöldségfélének számít. Enyhébb az íze, mint a közönséges édesköményé, kitűnő saláta készül belőle, más salátának való növényekkel vegyesen, illetve különféle fűszernövényekkel ízesítve.

Jól illik a sajtok mellé is.

Mindkét fajta, évelő és magról könnyen szaporítható.

Magassága eléri az 1-2 métert, de a bőséges lombhozam érdekében helyes, ha visszavágjuk. Ha hagyjuk megnőni, nyár derekán nagy, sárga ernyővirágzatokat hoznak, és rengeteg magot érlelnek.

A firenzei gumós édeskömény termesztése valamivel több gondozást igényel. Tápdús földre van szüksége, és amikor a gumója kezd kifejlődni, fel kell töltenünk földdel.

Szárát megszárítják, és Provence-ban például a parázsra szórják, hogy illata átjárja a roston sütött tengeri süllőt vagy pérhalat.

Ezt olvasta már?

A görögdinnye termesztése és ültetése kiskertben!

A cékla termesztése hobbi kertészek számára!A nektarin egy valódi vitaminbomba

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!