Már megjelenésében is különleges a bimbóskel, hiszen a fogyasztásra szánt kis kelbimbók egy 60-80 cm szárrészen növekszenek, a levelek hónaljában.

A bimbóskel másodvetésre is alkalmas, vagyis ha egy ágyásból már felszedtük a zöldségeket, korán, utána még vethetünk bimbóskelt a helyére.

Ha igazán finom ízletes bimbóskelt szeretnénk kertünkből szedni, ne törődjünk túl sokat  a növénnyel. Igen jól olvasta kedves olvasó, ha egy túltrágyázott és tápanyag dús talajba ültetjük a növényt, kevésbé lesz ízletes, de ha az ültető gödörbe egy kevés fahamut szórunk, a bimbók kemények lesznek. Természetesen azért évente egyszer nem árt egy kis tápanyag a növénynek, így ősszel vagy kora tavasszal a felszedés után ássunk be a talajba 20-25 cm mélyen istállótrágyát.

Hőigénye igen kicsi, épp ezért akárcsak sok káposzta fajtát a bimbóskelt is szedhetjük a téli hidegben, hiszen a hideg fagyos hőmérséklet csak fokozza a növény egyedi fűszeres ízét. Mélyreható gyökere miatt a száraz csapadékmentes időszakot is jól viseli.

A bimbóskel ültetése és szaporítása:

A szaporítás történhet magról, vagy palántáról is, a magokat április végétől-fajtától függően vethetjük végleges helyükre, a palántákat csak május közepétől ültessük ki szabadföldbe.

Sor és tőtávolság: 60*40 cm.

A palántákat az első időben érdemes rendszeresen öntözni, és kapálni, főleg szárazabb időszakban. A kifejlett növények már nem igényelnek sok öntözést.

Bimbóskel szedése:

A szedés folyamatos, a télálló fajtákat a fagyok beállta után is szedhetjük, így télen remek vitaminforrás lehet a bimbóskel.

A káposztafélék különleges fajtáját képviselik. A pontos neve: bimbóskel.

A bimbóskel gyógyító hatása:

1. magas B1-vitamin (*) és folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben szenvednek,

2. huzamosan fáradékonyak,

3. gyenge a koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a B1 vitamin hiányának a következménye),

4. gyenge az életerejük;

5. aktiválja a vérképzést, ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,

6. fokozza a sejtek növekedését,

7. erősíti a kötőszöveteket,

8. fényessé teszi a hajat,

9. szépíti a bőrt,

10. javítja a hangulatot,

11. segíti a víz leadását,

12. segíti a fogyást,

13. salaktalanít,

13. erősíti az immunrendszert.

 

(*) A B1-vitamin - tiamin - a szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!

A bimbóskel az egyik legjobb stresszétel. Fagyasztva sokáig tárolható levesnek, főzeléknek, köretnek.

Kelbimbófőzelék

50 dkg kelbimbó, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán vagy reszelt sajt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.

Kevés vízben, rövid ideig (10-15 perc) pároljuk meg a kelbimbót. Sóval, borssal fűszerezzük.

Tegyük vajjal kikent jénaiba, hintsük meg a sajttal, fedjük le. 180 °C-on rövid ideig süssük át.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!