A citrom, mint kerti növény!

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

A citromfa hazájában, és a mediterrán vidékeken akár 6 méter magasra is megnő. A vöröses virágrügyekből fehér, leggyakrabban ötszirmú, illatos virágok fejlődnek. A virágok egyesével vagy többesével jelennek meg a virágzati tengelyen. Ma már egyre több faj található világszerte, lime, törpe, tojás alakú citrom.

Tarthatjuk kertben, erkélyen vagy a teraszon egy szép nagy dézsában.

Igazi mediterrán növény, amely ha ügyesen gondozzuk, bőséges terméssel ajándékoz meg minket.

A növényt nyáron tegyük ki a szabadba, válasszunk neki egy nagyobb dézsát, vagy virágtartót, és ültessük laza jó minőségű virágföldbe. Soha ne használjunk kerti földet a növény ültetéséhez, mert könnyen megfertőzhetjük a növényt. Nyáron válasszunk neki egy déli fekvésű napos meleg helyet a kertben, vagy teraszon. Rendszeresen öntözzük a növényt, soha ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de vigyázzunk, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozzuk speciális mediterrán tápoldattal.


Ősszel vigyük be a növényt teleltetni. Itt nagyon fontos, hogy olyan helyiséget válasszunk, a növény számára ahol van elegendő fény, a hőmérséklet kb. 10-12 fok, és van elég páratartalom.

A citrom, mint gyógynövény

A citrom az egyik legjobb baktériumölő és légfrissítő illóolaj, amely már pár óra alatt képes elpusztítani a kórokozókat otthonunkban. Pár csepp illóolaj felfrissít, és élénkít minket, szabályozza a vérnyomásunkat, és nyugtató hatása is kimagasló. Jól alkalmazható lázas megfázásos betegség kezelésére, magas vérnyomásra, fejfájásra, vízhajtó hatása miatt vesekő betegségnél, és homlok és arcüreggyulladásnál is. Ha nincs aromalámpánk, tegyünk egy vizes törülközőre pár csepp citrom olajt tegyük a radiátorra.

Akár a három illóolajat keverhetjük egymással, de jó kiegészítő mellé a kakukkfű, a borsmenta, a kamilla, és a zsálya illóolaj is.


A C-vitaminforrás:

A legtöbben gyakran hallottuk édesanyánktól gyermekkorunkban, hogy együnk sok C-vitamint. Valószínűleg ezért volt otthon mindig narancs, vagy más citrusféle. Édesanyánk nem tévedett, mikor azt mondta, hogy jót tesz az egészségnek.

A C-vitamin remek antioxidáns, mely erősíti az immunrendszert. Megköti a szabad gyököket, mely a szennyezett levegőből kerülhet a szervezetünkbe. Segít megelőzni a sejtkárosodást és erősítő hatású. Úgy tartják, hogy csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, enyhíti a magas koleszterinszint hatásait. Erősíti a szívet, gyorsítja a gyógyulást és kifejezetten előnyére válik azoknak, akik különféle betegségekben szenvednek a közönséges náthától kezdve az életkorral járó állapotokig.


A legtöbb gyümölcs így a citrom is rengeteg C-vitamint tartalmaz, rendszeres fogyasztásuk nagyon egészséges. A felnőtt férfiak számára a napi minimális mennyiség 90 mg, míg a felnőtt nők esetében 75 mg.

Citrom a fürdővízben

Egy fárasztó munkával teli nap után, jól esik egy forró illatos fürdővízben elnyújtózni. Ilyenkor levesszük a habfürdőt a polcról. De miért ne készítenénk saját magunk illatos lazító fürdővizet a természet segítségével? Íme, néhány virágos fürdővíz!

A fürdővízbe tehetünk különböző gyógynövényt, gyümölcsöt, virágot, attól függően milyen hangulatot és hatást szeretnénk elérni.


Íme, néhány hasznos és kiváló variáció az esti fürdőzéshez:

Ha a fürdővízbe felkarikázzunk négy-öt nagyobb citromot, az egész napi fáradság egy csapásra megszűnik. Vérpezsdítő hatása egyedülálló. A citromos fürdővíz salaktalanít, és frissít. Ne maradjunk benne túl sokáig és utána feküdjünk le pihenni.


Citrom a konyhában

Citromos bögrés sütemény:

Nagyon finom pikáns bögrés sütemény, akár hétvégre, akár ünnepekre.

Hozzávalók: másfél bögre liszt, ¾ bögre búzadara, 2 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, másfél bögre cukor, másfél bögre joghurt, 3 tojás, 1 citrom, alufólia.

Sziruphoz: ¾ bögre víz, 1 bögre cukor, 1 citrom.

Első lépésben készítsük elő a tepsit, amiben majd sütünk, és béleljük ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Ezután jöhet a tészta.


Egy tálban keverjük össze a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, és a sót. Majd vegyünk elő egy másik keverőtálat, és ebbe öntsük össze a joghurtot, a tojásokat, majd reszeljük hozzá a citrom héját, a levét, és egy habverővel jó alaposan dolgozzuk össze. Majd a két tál tartalmát öntsük egybe, és egy fakanállal keverjük össze. A masszát öntsük bele a tepsibe, és 35 perc alatt közép meleg sütőben süssük szép aranysárgára. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, kicsit hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki a sütőből egy tálcára.

Készítsük el a citromos szirupot: a vizet öntsük bele egy lábosba, és helyezzük rá a tűzre. Keverjük bele a cukrot, a citrom reszelt héját, és egy kevés levet, majd szép fokozatosan melegítsük össze. Utána kb. 4-5 percig forraljuk, majd húzzuk le a tűzről. Az így elkészült sűrű szirupot kanalazzuk rá a tésztára, először az egyik felét, majd amikor kissé megdermedt jöhet a másik fele is. Takarjuk le alufóliával és hagyjuk, hogy a máz szépen rádermedjen a sütinkre. A végén vágjuk fel kockára, és akár tejszínhabbal is tálalhatjuk.

További cikkeink:

{module További cikkek|none}