Mézeskalács nélkül nincs is igazi karácsony! Bemutatjuk, hogyan készíthetsz te is mézeskalácsot egyszerűen és gyorsan karácsonyra!  A mézeskalács készítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükségünk:

Liszt, méz, cukor, tojás, szódabikarbóna, szalakáli, szegfűszeg, fahéj, ánizs, gyömbér, kardomon, vanília, citromhéj, narancshéj, vaj, margarin.

Régen mesteremberek egy alaptésztát készítettek el, amely lisztből, mézből, cukorból és vízből készült majd ezt variálták tovább. Így készült a mézes tészta, a cukros tészta, vagy a lédig tészta.

Mézes tészta:

A mézes tészta méz és liszt keverékéből készült, mézet általában felfőzték és lehűtve keverték hozzá a tésztához.  A tésztát 4-6 hétig érlelték, és akár 10 hónapig is tárolták.

Cukros tészta

Ezeket a tésztákat több féle cukorból állították össze, burgonyakeményítő cukorból, kristálycukorból és keményítő szörpből.

Főzzünk össze oldatot 0,5 kg cukorból és 3 dl vízből. Ha kihűlt adjunk hozzá 10 g szalakálit majd hozzáadunk 70-80 dkg lisztet, és jó alaposan átgyúrjuk.

Lédig tészta

1 kg cukrot főzzünk fel 1 liter vízbe, ha kihűlt adjunk hozzá 1 kg mézet és 4 tojássárgáját, 5 dkg szalakálit, és annyi lisztet hogy ne ragadjon.

Ebből a tésztából mézes puszedlit is készíthetünk vagy akár a sütés előtt is díszíthetjük

Mézeskalács szívek recept

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

30 dkg Graham-liszt, egy teáskanálnyi sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, 5 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt kardamómi mag, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 15 dkg méz, egy tojás, egy tojássárgája, 10 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Keverjük a liszthez a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Utána dolgozzuk bele a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd pihentessük az összegyúrt tésztát egy éjszakán át. Másnap nyújtsuk ki egy cm vastagságúra, és szaggassunk ki belőle 5 cm-es formával kis szíveket. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig kell sütni. Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!