A saláták az egészséges életmód ideális ételei, amelyekről nem hiányozhat egy cseppnyi salátaecet. Ha nem szeretnéd a drága bolti változatot megvásárolni, készíts házilag ecetet, a kertedben termesztett fűszernövényekből és gyümölcsökből.

Sok kezdő háziasszony teszi fel a kérdést: Hogyan kell salátaecetet készíteni?

Erre egy cukros, ecetes víz a gyakori válasz, pedig a salátaecet ennél sokkal ízletesebb és egészségesebb is lehet, ha te magad saját kezűleg készítesz házilag egy üveggel. Most ehhez mutatunk néhány változatot, hiszen nagyon sok mindenből lehet salátaecetet készíteni.

 

8 salátaecet recept, amelyek házilag is elkészíthetők:

Tárkonyecet készítése

Egy marék tárkony levelet jó alaposan moss meg, majd tedd bele őket egy tiszta és steril üvegbe, és öntsd fel 7 dl ecettel.

Ezután tedd az üveget egy hűvös sötét helyre és tárold így kb. 8 napig, de közben néha rázogasd meg az üveget, hogy a leveleket jól átjárja az ecet.

A 8. nap végén szűrd le az üvegből az ecetet, majd szedd ki a tárkony leveleket is és nyomkod ki őket.

Az így kapott ecetet tedd bele egy edénybe, tegyél hozzá 1 késhegynyi tartósítószert és forrald fel. Amikor felforrt zárd el a gázt az edény alatt és várd, meg hogy a folyadék kihűljön, végül öntsd vissza  tiszta üvegekbe és légmentes zárd le őket. Tedd az üvegeket sötét és hűvös helyre felhasználásig.

Tárkonyos levesek, vadételek, tárkonyos bárányhús ételek kitűnő és elmaradhatatlan ízesítőszere.

 

Illatos salátaecet a fűszerkertből

Egy tisztára mosott és szárazra törölt befőttesüvegbe tegyél 2-2 dkg zsályalevelet, borsmentát és rozmaringot, 4-4 dkg angelikagyökeret és szegfűszeget, majd önts rá 7 dl ecetet, és lefedve 5 napon keresztül tedd az üveget sötét és hűvös helyre. Ezután egy tiszta üvegbe szűrd át a folyadékot, és jól sajtold bele a fűszernövényeket is.

Saláták ízesítéséhez azonnal használhatod. Ledugaszolva, hűtőszekrényben tárold.

 

Almaecet készítése házilag

Az alma héját kisebb darabokra vágd fel, és tedd bele egy nagyobb, öblös befőttesüvegbe úgy, hogy az almahéj négyujjnyi vastagságban borítsa be az üveg alját. Önts rá annyi hideg vizet, hogy négyujjnyira ellepje az almahéjat. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot szórj rá - tehát 1 liter víz esetében 10 dkg cukrot.

Ritka szövésű tüllel vagy kilyuggatott papírral kösd le az üveg tetejét, és meleg helyen tíz napig hagyd állni, hogy jól összeérjen. Ezután szűrd le az ecetet, hagyd egy kicsit leülepedni, majd ismét kisebb üvegekbe szűrd át, végül jól lezárva, hűtőszekrénybe vagy hűvös kamrába téve tárold felhasználásig.

Málnaecet készítése házilag

1 kg málnát tegyél bele egy tálba, és langyos helyre állítva, letakarva hagyd erjedni. Ezután önts rá 7 dl száraz fehérbort úgy, hogy ellepje, és hagyd ecetesedni. Amikor letisztult, finom szűrőn keresztül töltsd át tiszta steril üvegekbe. amelyeket légmentes zárj le, és tedd őket sötét hűvös helyre.

 

Zellerecet recept

Egy kb. 25 dkg-os zellergumót pucolj meg, majd vágd fel vékony karikákra, vagy még kisebb darabokra, és tedd bele őket egy megfelelő méretű üvegbe. Szórj rá 8 dkg mustármagot és önts rá 1 dl alkoholt és 7 dl ecetet. Hűvös helyre téve 3-4 napig hagyd állni, majd finom szűrőn keresztül szűrd le és öntsd bele tiszta steril üvegekbe, amelyeket légmentesen le tudsz zárni. Végül mehet a kamrapolcra a finom salátaecet.

Mustárecet készítése házilag

Mozsárban törj meg 25 dkg mustármagot. A megtisztított és jól megmosott zellergyökeret gyufaszál vékonyságú metéltre vágd fel, hasonlóan darabolj fel egy bio citrom héját, miután belső, fehér részét egy éles késsel eltávolítottad.

Az így előkészített anyagokat rétegezd bele üvegekbe, és adj hozzá egy közepes, félbe vágott, megtisztított vöröshagymát, és kb. 8 dl ecetet. Hűvös helyre téve fél napig hagyd állni, majd 8 cl tiszta alkoholt önts rá. Egy hétig hagyd érlelődni, majd az anyagokat jól kipréselve szűrd le, és a leszűrt lében tegyél még 4 dkg porcukrot. Kis üvegekbe töltve, és jól lezárva tárold sötét és hűvös helyen.

 

Narancsecet készítése télen

Két darab bio narancs héjának belső, fehér részét egy éles kis késsel vágd ki, majd a szép, tiszta narancshéjat apró darabokra metéld fel. Tedd bele őket egy tiszta steril üvegbe és önts rá 5 cl tiszta alkoholt. Az alkoholban egy napig áztasd a narancshéjat.

Ezután önts rá 7 dl ecetet, és még 2-3 napig érleld tovább. A legvégén egy tüllruhán keresztül szűrd át az ecetet, és jól zárható üvegekben töltve, sötét és hűvös helyen tárold.

 

Citromecet készítése házilag

Két darab szép, érett bio citromot hámozz meg, majd a héjának belső, fehér részét távolítsd el, a szép, sárga részét pedig vékony metéltre vágd össze. Az így előkészített citromhéjat tedd bele tiszta üvegekbe és önts rá 5 cl tiszta alkoholt, majd ebben hagyd egy napig állni. Ezután önts rá 5 dl ecetet és 3 db bio citrom átszűrt levét. Még 2-3 napig az anyagokat együtt érleld az ecetet, majd tüllruhán keresztül kisebb üvegekbe szűrd át, és tedd őket egy sötét és hűvös helyre felhasználásig.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!