Ha tavasz, akkor itt a medvehagyma szezonja! Érdemes minél többet fogyasztani ebből az egészséges gyógynövényből, és sokféle finom receptben is kipróbálni. Jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illata és íze van, ezért a magyar gasztronómiában széleskörűen fel lehet használni. Próbáld ki mennyei, tejszínes, krémleves formájában is.
A medvehagyma különleges nevét a medvéknek köszönheti, ugyanis tavasszal, a téli álmukból ébredő medvéknek ez az egyik kedvenc csemegéje. Persze más erdei állat is szívesen rájár. Hazánkban Zala, Somogy és Baranya megyében a bükkös, gyertyános és tölgyes erdők aljnövényzetében bukkanhatunk rá, és a természetvédelmi területek kivételével mi magunk is gyűjthetjük.
Mikor gyűjtsed a medvehagymát?
A medvehagyma kora tavasszal bújik ki a földből, és április-május környékén virágzik. Fokhagymaillatú leveleit még a virágzás előtt érdemes szedni, és frissen kell felhasználni, mert így a legerősebb a gyógyhatása. A szedésnél viszont nem árt az óvatosság, mert a levelei alapján könnyen összetéveszthető a mérgező májusi gyöngyvirággal és őszi kikericcsel. Utóbbiaktól egy biztos módszerrel megkülönböztethető: a medvehagyma levelei megdörzsölve fokhagymaillatúak, a másik két növény levelei nem.
A medvehagyma gyógyhatásai
A medvehagyma jótékonyan hat az emésztésre, tisztítja a testet, elősegíti a vese és a máj méregtelenítő munkáját, csökkenti a magas vérnyomást, és természetes antibiotikum.
A medvehagyma helye a gasztronómiában
Széles körben felhasználható: aprítva szórható szendvicsre, salátába, levesek és burgonyás ételek kiváló fűszere, egytálételek, rizses ételek ízesítője, remek pestó alapanyag, spenóthoz hasonló főzelék is lehet belőle, a hagymájával a fokhagyma helyettesíthető bármilyen receptben.
Az egyik legfinomabb étel, mely medvehagymával készül, a krémes medvehagymaleves, melyet mindenképpen ajánlott elkészíteni, hiszen nem csak finom, de rendkívül egészséges is!
Tejszínes medvehagyma krémleves
A tejszínes medvehagyma krémleves receptje igen egyszerű, és nagyon gyorsan elkészíthető. A leves sűrítője a burgonya és a tejszín, de természetesen kevés liszttel is sűríthető.
Hozzávalók:
2 nagy csokor, frissen szedett medvehagyma
1 nagy szem burgonya
1 fej vöröshagyma
1 l húsleves vagy zöldség alaplé
300 ml főzőtejszín
vaj
só, bors
Elkészítése:
A vöröshagymát vágd finomra. Egy edényben olvassz fel 3-4 evőkanál vajat, és a hagymát dinszteld meg rajta. A burgonyát hámozd meg, és kockázd fel, majd tedd a hagymához, és dinszteld félpuhára. Így hamarabb megfő. Add hozzá az apróra vágott medvehagymát is, keverd át a krumplival, majd öntsd fel az alaplével. Ha ez nincs, akkor natúr ételízesítős vizet használj helyette. Ízlés szerint sózd, borsozd, ha szereted, őrölt szerecsendióval is fűszerezheted. Főzd készre a levest, míg megpuhul a burgonya, és ekkor keverd hozzá a főzőtejszínt. Várj míg rottyan egyet, aztán vedd le a tűzről, és botmixerrel turmixold össze. Friss kenyérrel, vagy pirított kenyérkockával kínáld. Pár csepp tejszínnel és kevés, felaprított metélőhagymával díszítheted a leves tetejét.
Jó étvágyat!
A cikk folytatása: Tavaszi rizottó medvehagymával és spárgával
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.
Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.
A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!