A krizantém az ősz egyik legszínesebb virága, amely ma már nem csak temetővirágnak, hanem egy szoliter dísznövénynek számít, amelyet örömmel ültetünk a teraszra, vagy a kertbe.

Ma már csak kapkodjuk a fejünket ősszel a kertészetekben a sok színes krizantém láttán, amelyek nem csak a virágok színében, de formában is eltérnek.  Vidéken még ma is gyakran hívják temetőrózsának, vagy téli margitvirágnak, mégis egyre többen ősszel, a cserepes krizantémmal díszítik a teraszukat, és kertjüket, így ma már a krizantém nem csak egy temetővirág, hanem egy gyönyörű színes és változatos fajtákkal rendelkező őszi szoliter növény.

Sok virágüzletben és kertészetben is azt az információt kapjuk, hogy a krizantém egy évelő dísznövény, amely simán áttelel, míg máshol egynyári dísznövényként árulják, amely csak egy szezont bír ki. Az igazság, hogy vannak fajták, amelyek jobban bírják a hideget, míg más krizantém fajták kifagynak télen. Egy ősszel telepített kis cserepes krizantém gyakran kifagy, míg a tavasszal telepített nagyobb méretű bokrok simán áttelelnek a kertünkben.

 

A krizantém ültetése és gondozása

Ha te is krizantém töveket szeretnél a kertedbe telepíteni, érdemes az ültetést inkább a tavaszi szezonra időzíteni, mert így őszre már kellően megerősödnek a növények, és jobban bírják majd a hideg téli időjárást. Ha viszont ősszel a már virágzó példányokat szeretnéd cserépbe, vagy a kertbe kiültetni, fontos a téli fagyvédelem, mert nincs elég idő a gyökerek fejlődésének, és ezek a növények már az első fagyok hatására károsodhatnak.

Hová ültessük a krizantémot?

A krizantém szereti a napos meleg kerteket, ha pedig cserépbe ülteted, válassz számára egy nagyobb méretű cserepet, mert a kis cserepekben hamar kiszárad a talaj, és a tápanyag is gyorsan kifogy. Nyáron rendszeresen locsolni kell, de ősszel is érdemes odafigyelni, mert a talaj kiszáradása és a vízhiány végzetes lehet a növény számára. A virágzás időt kitolhatod, ha egy kevés tápoldatos vízzel is megkínálod nyáron a krizantémot, és emellett érdemes az elnyílt virágokat rendszeres eltávolítani, mert ezek elvonják a tápanyagot a növénytől.

A krizantém teleltetése

Akár tavasszal akár ősszel ültettél krizantém töveket, érdemes őket jó vastagon télire betakarni, akár falevéllel, vagy szalmával, de sajnos így sem lehet minden fajtát megmenteni, ugyanis vannak olyan fajták, amelyek már 0-5 C fok között is elfagy. A cserépbe ültettet növényeket pedig érdemes egy fagymentes helyen átteleltetni. Ezen kívül érdemes a vásárlás során megnézni, hogy az adott fajta mennyire bírja a hideget és fagyokat.

Ha csak őszi dekorációnak szánod a krizantém növényt, ősszel vásárolj több tövet és helyezd el őket a teraszon, vagy erkélyen, mint őszi dekorációt, cserépbe ültetve. Ha van, rá lehetőséged télire vidd be őket egy 10-15 fokos virágos helyiségbe teleltetni, ha nincs a fagyok beálltával, sajnos ki kell őket dobni a komposztra.

Ha viszont a kertedbe szeretnél ezekből a csodás növényekből telepíteni, akkor tavasszal ültesd el őket a kertbe, majd ősszel a megerősödött növényeket takarással véd meg a fagyoktól, ez lehet egy vastag réteg szalma, vagy falevél a tövek köré elhelyezve.

A krizantém metszése

Ősszel nem szabad a töveket metszeni, mivel a télire meghagyott szárak és hajtások is védik a fagyástól a növényt, így a krizantém hajtásait csak tavasszal szabad visszavágni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!