A kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei), egy csodaszép mediterrán örökzöld pálma, amely dézsába ültetve, akár a te teraszodon is megél. Az akár négy méter magasra is megnövő kenderpálmát csak nagyobb belmagasságú teraszokra és erkélyekre érdemes elhelyezni, de ezt a magasságot csak akkor éri el, ha tökéletes számára a klíma és a terasz fekvése.

A kínai kenderpálma Nyugat-Ázsiából származik, és a pálmafélék családjába tartozik. Mivel növekedése igen lassú, ezért ha egy kisebb méretű pálmát ültetsz el dézsába a teraszodra, nem kell attól félned, hogy pár év alatt kinövi majd a helyet. A hatalmas legyező alakú osztott levelek impozáns látványt nyújtanak, amelyek mérete idősebb korban akár 40-50 cm átmérőjűek is lehetnek.

A kenderpálma gondozása:

A fiatal növényeket érdemes félárnyékos helyre tenni nyáron, míg az idősebb kifejlett példányokat, már tűző napra is teheted. Nyáron a nagy hőségben érdemes rendszeresen öntözni, de a hűvösebb csapadékos napokon inkább hagyd a földjét kissé kiszáradni, mert a túlöntözést nem kedveli.

Nyáron az öntözővízhez érdemes egy kevés tápoldatot is adagolni hetente, ha pedig átültetésre kerül a sor, amit fiatal korban akár évente is érdemes elvégezned, a földhöz keverj érlelt istállótrágyát, amely kellő mennyiségű tápanyaggal látja majd el a növényt.

kínai kenderpálma

Az alsó elszáradt és barnult leveleket akár le is vághatod. Ha úgy érzed, hogy a kenderpálma már nem fér el a teraszon, keress számára a kertben egy védett helyet, és ültesd ki. Jó, ha tudod, hogy a szabad földbe kiültetett pálma, ha jól érzi magát, akár 10-15 méter magasra is megnőhet, és lenyűgöző látványt nyújt majd kertedben. A kínai kenderpálma kedveli a félárnyékos dél-délnyugati szélvédett helyeket, ahol tápanyag dús, jó vízáteresztő képességű a talaj, de egy kevés tűző napot is elvisel. Kiültetésre csak az 1,5 méternél magasabb példányok alkalmasak. Ha megtaláltad a pálmának az ideális helyet, pár éven belül akár a zöldessárgás buga virágzatot is megcsodálhatod, amelyek az idősebb növényeken, június végén, július elején nyílnak.

A kenderpálma teleltetése

Ez egy sarkaltos pont a pálma gondozása során, hiszen ez a pálma télálló, de a fiatal példányokat még érdemes télire bevinni egy 5-10 C fokos világos helyre, ahol le kell csökkenteni a locsolást, majd május közepe vagy vége felé újra ki tudod ültetni a növényt, friss trágyázott földbe.

A kifejlett példányokat, amelyek már ki vannak ültetve a kertbe, a szabadban is át lehet teleltetni. Sok helyen olvasni, hogy a kínai kenderpálma és egyes téltűrő pálma fajták, az akár -20 fokos hideget is kibírják. Nos, ez sajnos nem igaz, már -10-15 C foknál is kifagyhat a növény, abban az esetben bírja a téli mínuszokat, ha egy déli fal mellé ülteted a ház oldalán, ahol a ház falai által kibocsájtott hő megvédi a pálmát is. Ellenkező esetbe, nádszövettel kell védeni a pálmát télen a fagyás ellen. Mivel az utóbbi években, hazánkban egyre később köszönt be az igazi tél, elég, ha decemberben takarod be a pálmát, de ha mínusz 10 C fok alá esik a hőmérséklet, azonnal cselekedned kell.

Azért, hogy télen ne okozzon gondot a nedvesség, a levelek közé érdemes faforgácsot, vagy szalmát tenni, majd a törzs teljes magasságában betekerni nádszövettel. Tavasszal a fagy által károsult leveleket vágd el, csomagold ki a növényt, és lásd el tápanyaggal.

Ha szeretnéd élőben megnézni télen és nyáron, hogy milyen egy több méter magas kínai kenderpálma, látogass el a Budai Arborétumba, ahol két példányt is megcsodálhatsz.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!