Ha a teraszodra szeretnél növényeket telepíteni, a legfontosabb hogy pontosan meghatározd a terasz környezeti adottságait. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod megoldani, ha egy napot rászánsz, és megfigyeled, hogy pontosan mikor hány órát éri a nap a teraszodat. Ha egész nap árnyékban van, vagy egész nap tűzi a nap, akkor könnyű lesz eldönteni, vagy csak árnyéktűrő növényeket, vagy napimádó szépségeket kell vásárolnod. De ha mindkettő előfordul, tehát van a teraszodon napos és félárnyékos rész is, akkor keverned kell a növényeket.

Mutatunk neked öt balkon növényt, amelyek között van napimádó és árnyéktűrő is.

Asztilbe vagy más néven tollbuga

A tollbuga (Astilbe) egy nagyon látványos évelő dísznövény, amely számos színben megtalálható a kertészetekben. Gyakori a piros, a rózsaszín és a fehér változat is. A legtöbb fajt árnyékba érdemes ültetni, egy nagyobb dézsa vagy virágtartó a megfelelő számára, amelybe tápanyag dús virágföldet kell beszerezned.

Magassága elérheti az 50-60 cm.-t is, a nagyobb fajtákat érdemes egyesével ültetni, míg a kisebbek akár csoportosan is ültetheted. Nyáron a nagy melegben érdemes többet locsolni, ha pedig árnyékban van, akkor a két locsolás között hagyd a földjét kissé kiszáradni. Hetente egyszer az öntözővízhez keverj egy kupak tápoldatot is, így júniustól egészen a nyár végéig virágzik majd.

Astilbe

Aloe vera

Bár nem épp egy jellegzetes kerti virág, de nagyon jól érzi magát nyáron, a teraszodon, ráadásul, ha leégsz vagy megsérülsz a konyhában az aloe vera egy igazi csodanövény, amely gyors enyhülést hoz.

Bármely kis teraszon vagy erkélyen elfér egy kisebb vagy közepes cserépben, ahol süti a nap minimum 5-6 órán keresztül, mivel ez a növény Afrika sivatagi részéről származik. Az ültetéshez jó, ha kaktuszföldet használsz, ha ez nincs, keverj egy kevés homokot a virágföldhöz, mert az aloe egyetlen ellensége a túllocsolás. Csak akkor locsold nyáron, ha a földje már kissé kiszáradt, ugyanis ez a növény a leveleiben tárolja a nedvességet, így ha a földje már száraz, a növény még akkor is kap elég nedvességet. Idővel sarjnövények fognak megjelenni az anyanövényen, ezeket leválasztva és külön ültetve könnyedén tudod szaporítani az aloe vera növényedet.

aloe vera

Afrikai szerelemvirág

Ha van egy nagyobb teraszod, ahol sokat süt a nap, akkor a szerelemvirág (Agapanthus africanus) jó választás. Szerezz be tavasszal egy gumót a kertészetben, hozzá egy tápanyagokban gazdag jó minőségű virágföldet, és egy nagyobb dézsát. Ültesd el a gumót, és kezd el locsolni. Fehér és fantasztikus liláskék színben vásárolhatod meg a növényt, de a különbség nem csak a színben van, a fehér szerelemvirág télálló, de a kék színű nem bírja a mi hideg és zord téli időjárásunkat, ezt fel kell szedni és télire védett helyre vinni. Nyáron kedveli a sok csapadékot, és hetente egyszer egy  tápoldatos öntözés is jót tesz neki.

szerelemvirág

Begónia

Ha terasz, akkor a begóniát ne hagyd ki a növények közül. Számtalan fajtáját megtalálod a hazai kínálatban, legyen szó az egynyári begóniáról, amely a balkonládák közkedvelt lakói, vagy a cserépbe való gumós begóniák, amely a szivárvány minden színében pompáznak nyáron. A begóniákban egy a közös szeretik a félárnyékos helyeket, és nem szabad őket túllocsolni. Jó hír, hogy ha van egy kissé napos részed a teraszon, bátran ültethetsz oda is begóniát. Hetente egyszer itt is fontos a tápoldatos öntözés!

begónia

Fukszia

A fukszia (Fuchsia) szintén a balkon növények sztárja, hiszen szinte egész nyáron át virágzik, ha elég tápanyagot kap.

A fukszia a félárnyékos helyeket kedveli, ahol azért 2-3 órát éri a nap. Ettől is függ, hogy menyi vizet kíván, ha nagyon meleg van, és a földje gyorsan kiszárad, akár naponta is locsolhatod. De ha egy árnyékos helyen van, elég, ha két-háromnaponta adsz neki vizet. De nagyon fontos, hogy hetente egyszer tápoldatos vízzel is meglocsold, mert így folyamatosan hozza majd az új csodás virágait. A fuksziát ültetheted balkonládákba, vagy akár nagyobb cserépbe, csoportosan is.

fukszia


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!