Mikor beköszönt a tavasz, alig várjuk, hogy virágba boríthassuk az erkélyt. A piacokon és kertészetekben szebbnél-szebb virágok várakoznak, hogy a balkonládánkba kerülhessenek, ám mielőtt pusztán a küllemük alapján választanánk közöttük, érdemes átgondolni a balkonláda beültetésének szabályait és szempontjait. Eláruljuk, mire figyelj!

Az erkélyedre nem csak a szerint kell virágot választani, hogy melyik nyerte el a tetszésed, a növény igényeit is szem előtt kell tartani. Egy északi fekvésű, hűvös erkélyre ne ültess napimádó dísznövényt, ahogy a forró panelerkélyre se kerüljön olyan, mely nem bírja a tűző napot és a meleget. De ez csak egy szempont, amire ügyelni kell.

 

1.Milyen „éghajlat” uralkodik az erkélyeden?

 

Az erkélyed árnyékos, félárnyékos, napos, meleg, szélvédett, vagy hideg és huzatos? A balkonláda megtervezése előtt ezt érdemes lejegyezned, és e szerint összeválogatni a dísznövényeket, vagy a kertészetben kérni az eladó segítségét a virágok kiválasztásánál.

 Balkonláda beültetése tavasszal

2.Mekkora az erkélyed terhelhetősége?

 

A teherbírás erkélyenként eltérhet, de általánosságban elmondható, hogy tíz négyzetméternyi terület maximum 350 kg/négyzetméternyi terhelést kaphat. Egy földdel teli, 50 literes balkonláda nedves földdel együtt 100 kg-ot is nyomhat! A nehéz ládákat mindig a fal mellett, a balkon belső oldalán helyezd el. De vedd figyelembe azt is, hogy hányan szeretnétek kiülni az erkélyre. Nagyon fontos, hogy a korlátra kihelyezett ládákat is szakember szerelje fel, ahogy a csüngő növényekhez való ámpolnákat is biztonságosan kell felakasztani.

 

3.Milyen dísznövényeket válassz?

 

Napos balkonra választhatsz a tavasz első hírnökei közül: jácintot, tulipánt, téltemetőt, krókuszt, csillagvirágot, nefelejcset, gyöngyvirágot, gyöngyikét, nárciszt. A jácintok, nárciszok, kankalin, krókusz a félárnyékos balkonon is jól érzi magát. Árnyékban is megél a begónia, a fukszia, a dália, a szépcsalán, a lobélia, a záporvirág. Bármilyen növényt válassz, igazodj az igényeihez, mert csak akkor fog teljes pompájában díszíteni, ha jól érzi magát.

 Balkonkert virágládával

4.Mire figyelj a növények vásárlásakor?

 

A nyári növényeket ne szerezd be már tavasszal, mert áprilisban még gyakoriak a fagyok. Ha mégis kiülteted őket, éjszakára le kell fóliával vagy nejlonzacskóval takarni őket, hogy ne fagyjanak el. Ha biztosra akarsz menni, akkor csak május közepén, a fagyosszentek után szerezd be a növényeket, mert akkor rögtön kiültetheted őket veszély nélkül. A legegyszerűbb, ha földlabdás palántákat szerzel be, bár ezeknél még nincsen virág és a méretük sem végleges, ezért nehezebb összeválogatni őket méret és szín alapján a balkonládába. A nagyobb, cserepes, virágos növények drágábbak, de könnyebb választani közöttük. A kiválasztott növényt alaposan vedd szemügyre, a levelei legyenek egészségesek, ne legyenek kopasz hajtásai, sűrű legyen a földlabdát átszövő gyökérzet, hagymás növénynél a hagyma legyen kemény, ép héjú.

 

5.A megfelelő ültetés

 

Ültetés előtt ellenőrizd, hogy van-e elfolyónyílás a láda alján, ha nincsen, készíts néhányat. A pangó vizet ugyanis semelyik növény nem szereti. Ha vegyesen ültetsz több fajta növényt, arra figyelj, hogy egy balkonládába azonos tápanyag-, fény- és vízigényű növények kerüljenek. Az ültetéshez kapható balkonláda virágföld, ami minden növénynek megfelel. A nagyobb tápanyaigényű növényeket úgyis tápoldatozni fogod, a kis igényűeknek pedig nem szükséges extra trágyázás. Vásárlás után a lehető leghamarabb be kell ültetni a balkonládába a növényeket, ha erre nincs mód, árnyékos helyre tedd őket. Beültetés előtt állítsd a növényeket vízbe, hadd szívja meg magát vízzel a gyökérzet. A frissen ültetett növényeket az első pár napban védd az erős napsütéstől.

 

Beültetés után már csak arra kell figyelned, hogy minden növény a szükségeinek megfelelő gondoskodást kapja. Így fognak teljes szépségükben pompázni az erkélyeden.

A cikk folytatása: 5 zöldség, amelyeket akár a balkonon is tudsz termeszteni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!