A burgonya a magyar konyha egyik alapélelmiszere, amelynek az ára néha az egekbe emelkedik. De ha van a kertben nyáron burgonya, elég kisétálni és felszedni néhány darabot a leveshez vagy a körethez.

A burgonyák családja igencsak népes, és kevesen ismerik a burgonyák fajtáit, pedig más burgonyát kell felhasználni, pl. a sült burgonyához, és megint mást a burgonyapüréhez. Ugyanígy a kertbe is érdemes több fajtát elültetni, szerencsére ma már egyre több kertészeti áruházban be tudjuk szerezni tavasszal a burgonyagumókat.

A burgonya termesztése

Sajnos hazánkban a klímaváltozás nem kedvez a burgonya termesztésének, hiszen ez a növény inkább a hűvösebb és csapadékosabb klímát kedveli, mivel eredeti élőhelyén Peruban és Chilében már több mint 5000 éve termesztik a hegyekben. De ha mindössze néhány tő burgonyát szeretnénk a hobbykertbe ültetni, az öntözés sem okozhat nagy gondot.

A burgonyát március végétől április végéig érdemes kiültetni, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak. A burgonya talajban nem válogat, de a homokos illetve a  homokos vályogtalaj a legkedvezőbb a termesztéséhez.

Érdemes előhajtatott gumókat kiültetni, vagyis már bent a lakásban csíráztatni kell gumókat, ezt a kiültetés előtt kb. két héttel kell elkezdeni,  így gyorsabb lesz a növény fejlődése az ágyásokban. Az előcsíráztatott gumókat 70 centiméteres sor-, valamint 30-35 centiméteres tőtávra ültessük, 5-8 centi mélyre. Az intenzív hajtásnövekedés csak 10-12 °C-on kezdődik ezért az ültetést akkor célszerű elvégezni, ha a talajhőmérséklet az ültetési mélységben tartósan 10 °C felett van.

A burgonya kb. 25-30 cm magas szárat növeszt, így a fejlődése során kétszer  vagy háromszor is fel kell töltetni a szára körüli részt talajjal.

A burgonya egy vízigényes növény, így sikeres és bő termést csak akkor kapunk, ha rendszeresen öntözzük a töveket, főleg a száraz csapadékmentes nyári időszakban kell erre nagyon odafigyelni. Az öntözéssorán inkább kisebb adagokban, de többször juttassuk ki a vizet, mint egyszeri nagy adagban, majd utána sokáig nem adunk vizet a növénynek.

Mikor kell felszedni a burgonyát?

A burgonya betakarításához kell némi gyakorlat, de akkor érdemes felszedni, amikor a szár és a levélzet már teljesen  elszáradt. Ilyenkor a  tő már könnyen kihúzható  a talajból és a gumók könnyedén leválnak a tőről.

Végül mutatunk néhány hazai burgonya fajtát, amelyeket érdemes a kiskertben is termeszteni:

Balatoni rózsa:

Korai érésű, sárga húsú nagy gumójú burgonyafajta, amely kiválóan alkalmas főzésre és sütésre is. Könnyen és sokáig eltartható, nyári másodvetésre is alkalmas.

White Lady:

Középkorai burgonyafajta, amely sárgás héjú és krém fehér húsú, jó ízű, lisztes burgonya. Sült burgonyának és burgonya pürének is kiváló alapanyag.

Hópehely:

Középkorai érésű régi jól bevált burgonyafajta, amelynek barnássárgás a héja és fehér a húsa. Enyhén lisztes, főzve és sütve is kiváló alapanyag.

Arany Chipke:

Középkorai érésű, sárgás héjú és sötét sárga húsú burgonyafajta, közepes gumókkal. Kiválóan alkalmas sütésre, nem barnul, hanem szép aranysárgára sül. Jól tárolható.

Somogyi kifli:

Régi jól ismert magyarfajta, amelynek héja és húsa is sárga színű, középkorai érésű. Kemény húsú nem lisztes, salátákhoz kiváló alapanyag, de felkarikázva és úgy megsütve, is nagyon finom. Mivel ez a fajta érzékeny a betegségekre, kétévente cserélni kell a vetőgumókat.

Mi a különbség az A,-B és a C típusú burgonya között?

Ugye már minden háziasszony tapasztalta, hogy a sült burgonyához, vagy a burgonya püréhez érdemes alaposan megválogatni melyik burgonyát használjuk fel. Míg az egyik krumpliból remek sült burgonya készíthető, addig a másik fajta salátába ideális választás. Ezért a termelők a csomagoláson mindig betűkkel jelzik, épp melyik fajtához tartozik az általunk megvásárolt burgonya, nekünk csak meg kell tanulni ezeket a jelzéseket értelmezni.

„A” típusú burgonya:

Ezt a fajtát gyakran használják salátákhoz, mivel a nem szétfövő fajtákhoz tartozik, tehát gumója főzés után is egyben marad. Ebből a burgonyából remek burgonyasalátát, rakott krumplit és tepsis rakott ételeket lehet készíteni. Ide tartozik pl. a Somogyi kifli, a Cherie, és az Agata is.

„B” típusú burgonyák:

Ahol ezt a jelzést látjuk, az a burgonya ismét alkalmas főzésre, bár az „A ”típusúhoz képest kissé jobban szétfő, de egyben marad itt is a gumó a főzés során. Főzelékekhez, levesekhez, de akár sült burgonyának is kiváló. Ide tartozik a Hópehely, Démon, és a Balatoni rózsa is.

„C” típusú burgonyák:

Ezek a burgonyák a főzés során szétesnek, így ezeket leginkább burgonya püréhez, burgonyás tésztához, nudlihoz, gombócokhoz, vagy sült burgonyához tudjuk felhasználni. Ilyen fajta pl. az Arany Chipke, White Lady, Démon, Hópehely, Góliát, vagy a Vénusz Gold. Egyes burgonya fajtákat a termesztők több csoportba is sorolhatnak, ilyen a Démon, vagy a Hópehely, ezek átmenetet képeznek a B/C csoport között.

Ha ismerjük a jelzések jelentését, könnyebben tudjuk majd a burgonya fajtákat kiválasztani a boltban az adott burgonyás recept elkészítéséhez.

Burgonya termesztő zsák felnyitható résszel. Segítségével könnyedén ültethetünk burgonyát kisebb helyen is, akár erkélyen vagy teraszon.

Használat:
1.Töltsd meg a zsákot nagyjából 30 cm magasságig földdel, majd helyezz bele 3-4 db vetőburgonyát. Fedd be földdel és öntözd meg.
2. Ahogy a burgonya növekszik, szükséges lehet utólag is komposzttal vagy földdel után tölteni a zsákot.
3. Betakarítás időben az oldalnyílás segítségével könnyedén kiszedheted a burgonyákat.

Megnézem a terméket


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!