A talajtakaró növényeket, ahogyan a nevük is utal rá, azért ültetjük, hogy sűrűn beszőjék a talaj felszínét. Ezek a növények nem csupán mutatósak, hanem a gyomokat is elnyomják, és az olyan árnyékos helyeken is díszítik a kertet, ahol más növények nem élnének meg. Mutatunk neked néhány gyönyörű talajtakaró növényt a kertedbe.

Talajtakaró növény

A talajtakaró növények nem csak díszítenek, hanem még a gyomoktól is elveszik a megtelepedés esélyét. De tudtad, hogy nem csak emiatt hasznosak? Fékezik a talaj kiszáradását, segítenek nedvesen tartani, lazítják a gyökereikkel a földet, és a talajlakó élőlények életét is segítik, így védik a talaj egészségét.

Bemutatunk neked 4 gyönyörű talajtakaró növényt, melyek virágos szőnyegként fogják díszíteni kertedet!

1.Japán kövérke (Pachysandra terminalis)

A japán kövérke egy 20-30 magasra növő félcserje, mely árnyékos helyen is nagyon jól érzi magát. Kicsi, fehér, kalász alakú virágait áprilistól májusig hozza, de örökzöld leveleivel egész évben díszít. Kedveli az enyhén savanyú, üde, laza, humuszban gazdag talajt, a meszes földet kevésbé jól tolerálja. A frissen ültetett, fiatal növények kevés tápoldatot vagy trágyázást igényelnek tavasszal, és öntözést is csak akkor, ha tartósan nagy a szárazság, az idősebb növények viszont már alig igényelnek gondozást. A kert árnyékos helyein, fák, cserjék alatt remekül érzi magát, és helyettesíti a gyepet. Ha háziállatunk van, annyit még érdemes tudni róla, hogy mérgező növény.

2.Foltos árvacsalán (Lamium maculatum)

A foltos árvacsalán szintén jól bírja a szárazságot, és a félárnyékos élőhelyet. Nem igényel öntözést, csak komoly szárazság esetén kell meglocsolni. Április és június között hozza kedves virágait, melyek leggyakrabban lilás színűek, de van fehér, rózsaszín és bíbor színű változata is. Nem csak a virágzata, a levele is lehet változatos, léteznek ezüstös foltos és csíkos levelű fajták is, melyek levéldísznövényként is igen mutatósak. Szereti a nedves, üde, tápanyagban gazdag talajt. A kert árnyékos részén hagyjuk, hogy magától burjánozzon, és beszője a talaj felszínét, így csodásan fest.

  1. Tavaszi békaszem (Omphalodes verna)

Ez az aprócska talajtakaró csupán 10-20 cm magasságúra nő. Gyönyörű, apró kék virágai április-május környékén virítanak. Léteznek tiszta fehér virágú fajták is. Szereti az üde, nedves talajt, és a meszes talajt is elviseli. Akárcsak a legtöbb talajtakaró növény, a tavaszi békaszem sem igényel extra öntözést, csak a legforróbb nyári napokon. Tavasszal érdemes egy réteg komposzttal támogatni a tápanyagellátását. Évelő növény, mely tarackos szárral terjeszkedik, így ha már elérte a számára kijelölt terület határát, akkor vissza kell vágni.

4.Árlevelű lángvirág (Phlox Subulata)

Az árlevelű lángvirág 10-15 cm magasra növő, a talajt párnaszerűen borító évelő. Ezért alkalmas sziklakertek, falak tetejének beborítására is. Teljes árnyékban is megél. Változatos színű – fehér, rózsaszín, bíbor, kék, ibolya – virágai április-május idején nyílnak, és a virágzás csúcsán szinte teljesen elárasztják a növényt, amivel fantasztikusan szép látványt nyújtanak. Jól tűri a száraz talajt is, de igényli a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag földet.  Ne essünk túlzásba az öntözéssel és a trágyázásával. Virágzás után érdemes feleakkorára visszavágni, mert így rábírhatjuk, hogy ősszel újra virágba boruljon, és a szára sem nyúlik fel.

Ezek a bájos növények nem csak önmagukban, hanem egymással társítva vagy páfrányok társaságában is csodásan díszítik a kert árnyas részeit.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!