A kertészkedés az egyik legszebb és legtöbb örömmel járó szabadidős tevékenység. Ám a kertünk csak akkor ajándékoz meg a szépségével, ha különös gondot fordítunk a tervezésére, ápolására. Ősszel is rengeteg a tennivaló, hiszen ekkor kell elültetni a hagymás növényeket, melyek virágjaiban tavasszal fogunk gyönyörködni.

A kertben minden évszakban sok feladat vár rád. Ősszel, legideálisabban szeptemberben kell elültetni a fákat, cserjéket, rózsákat, gumós és hagymás növényeket. Hogyan ültessed el és gondozzad a hagymás növényeket, hogy tavasszal szépen kihajtsanak és virágba boruljanak?

 

Néhány tipp a dísznövény hagymák vásárlása előtt:

 

  • A hagymákat legtöbbször műanyag zacskóban árusítják. A perforált, átlátszó zacskóban könnyen szemügyre veheted, egészségesek-e a hagymák. Fontos, hogy ne legyenek rajta sötét, penészes, gombás foltok, tapintásra nem szabad puhának lenniük, hanem keménynek, és fontos, hogy ne legyenek kihajtva egyáltalán.

 

  • Tervezd meg a kertedet. Hatalmas a hagymás dísznövények kínálata, ezért valamilyen szempont alapján el kell döntened, melyekkel ülteted be az ágyást. Illenek-e majd a virágok színei egymáshoz, milyen magasra nőnek, nem takarja-e majd a magasabbik az alacsonyabbat, nem lesz-e az egyik túlságosan kirívó a többihez képest. Érdemes – legalább vázlatosan, ha nem is vagyunk rajzművészek – lerajzolni egy papírra, hogyan fognak kinézni egymás mellett a már kifejlődött hagymás dísznövények. Így biztosan az elképzeléseink szerint tudjuk kialakítani a hagymás növények ágyását.

 

  • Ültetés előtt érdemes beszerezni egy rugós hagymaültetőt, mely jelentősen megkönnyíti az ültetést, és segít megfelelő mélységbe ültetni a hagymákat.

 

Hogyan ültesd el ősszel a hagymákat a kertedbe?

 

  • A hagymaültetővel vájjad ki a csomagoláson ajánlott mélységű gödröt. Ezután helyezzed bele a hagymát a gyökérképző oldalával lefelé. Ha nem vagy biztos abban, hogy a hagyma mely végéről nő majd ki a hajtás, és honnan ered meg a gyökér, akkor kérdezd meg az eladótól a vásárláskor, de annyit elárulunk, hogy a hajtásképző oldala a hegyesebb. Miután elhelyezted a hagymát, temesd be földdel, és alaposan locsold meg.

 

  • A kiválasztott ágyásban mindig több azonos dísznövény hagymáját helyezd egymás mellé, hogy tavasszal csoportosan nyíljanak.

 

  • Ha olyan dísznövény hagymáját ülteted el, melyet célszerűbb bent teleltetni, akkor ültetőkosárban ültesd el, így a hideg beállta előtt könnyebben és sérülésmentesen veheted ki a földből.

 

Mely növények hagymáit kell ősszel elültetni?

 

A legnépszerűbb fajok közé tartozó növények a sáfrány, a bókoló csillagvirág, a tavaszi tőzike, a gyöngyike, a nárciszok, a császárkorona és a tulipánfélék hagymáit ősszel kell elültetni. A hajtások megeredésekor kell trágyázni, virágzás idején pedig bőségesen öntözni. Az elhervadt virágokat mindig vágjad le.

A hagymás növények a tavasz első hírnökei, melyek csodás és üde szépségükkel nem véletlenül tartoznak a kertbarátok kedvencei közé.

A cikk folytatása:  A jácintok télen is tavaszt hoznak otthonunkba!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!