A balkon színpompája a nyárral korántsem ér véget. A nyár forróságát felváltják a langyos, verőfényes őszi napok. Az őszi dísznövények tüzes színeikkel csodálatos hangulatot varázsolnak a balkonodra. Távolítsad el az elnyílt egynyári virágokat, és tervezd meg őszi balkonod, mely megszépíti az év utolsó meleg napjait.

Ha a virágpiacon vagy egy kertészetben végignézed az őszi virágok kínálatát, láthatod, hogy bizony nem korlátozódik a nyárra a vidám, színes növénykínálat. Az őszi balkonnövények között egyaránt találhatsz harsány, tarka, szívmelengető, hangulatos, kedves, mókás és elegáns fajtákat. Neked már csak egy csokorba, azaz egy balkonládába kell válogatnod őket.

 

Íme, 3 gyönyörű őszi dísznövény a balkonodra!

 

Erika v. Vékony hanga (Erica gracilis)

 

Az Erika az egyik legnépszerűbb őszi dísznövény, mely csodásan mutat a balkonládában. Ez a gyönyörű, örökzöld cserje Dél-Afrikából származik, az első erős lehűléskor megfagy ugyan, de egészen karácsonyig gyönyörködhetünk bíbor virágaiban. Érdemes krizantémokkal vagy őszirózsával párosítani, bőséges virágaik remekül mutatnak együtt.

 

Beültetés előtt a száraz gyökereket áztassuk vízbe. A laza, morzsalékos, jó vízáteresztő, savanyú, mészszegény, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Vízigényes növény, a földjét mindig tartsuk nyirkosan, ugyanakkor a pangó vizet kerülni kell. A napostól az árnyékos helyig egyaránt jól érzi magát szinte mindenütt. Maximális magassága 30-40 cm. A komoly fagyok beálltával ajánlott száraz, hűvös, világos helyen teleltetni. Tavasszal érdemes visszavágni a hajtásokat, így ősszel ismét pompásan gazdag virágkoronával ajándékoz meg.

 

Díszkáposzta (Brassica oleracea var. acephala)

Talán nehéz elképzelni, hogy egy káposzta küllemű növény jól mutathat a balkonládában, ám a valóság az, hogy a színes díszkáposzta üde és mókás színfoltja lehet virágos őszi erkélyünknek. Létezik sima, hullámos és fodros levelű változat, így egyik a kelkáposztára hasonlít, másik a fejes káposztára, és bár a leveleik ehetők, mégsem a fazékba valók, sokkal inkább a balkonra.

 

Bármilyen tenyészhelyen jól érzi magát, legyen az napos vagy árnyékos. Szereti a vizet és a tápanyagban gazdag talajt. Többféle színben hozzájuthatunk, létezik fehér, krémszínű, rózsaszín, bíbor és lila változat. Érdekessége, hogy a hőmérséklet csökkenésével egyre élénkebb lesz a színe, a kisebb fagyokat is elviseli, és még télen is megtartja a színét. Életének csak a tavaszi felmelegedés vet véget.

 

Örökzöld veronikacserje (Hebe andersonii hibridek)

 

A veronikacserje a balkonok egyik legelegánsabb dísznövénye. Eredeti hazája Új-Zéland, ahol egy méteresre is nőhet, balkonládába kisebb termetű, 25-30 cm-esre megnövő, tömött fajtáit ajánljuk. Augusztusban bújnak elő a levelek hónaljából a virágfüzérek, melyek fajtától függően fehér, piros, ibolya vagy kék színben pompáznak. Ideális társa más őszi dísznövényeknek, törpecserjéknek, hangának, ezüstös aggófűnek. De önmagában, szoliter növényként is beültethetjük vele az egész balkonládát, jóllehet ez nem olcsó mulatság, mivel a veronikacserje a drágább dísznövények közé tartozik. Virágaiban egészen a tél elejéig gyönyörködhetünk, élénk, sűrű levélkoronájában azonban egész évben. Elhervadt virágait mindig távolítsuk el. Tápanyag- és vízigényes növény, a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, és fagyérzékeny. Érdemes átteleltetni világos, fagymentes helyen.

Ha az őszi dísznövényeket éjszakára betakarjuk, és megóvjuk a fagyveszélytől, akkor még tovább élvezhetjük a szépségüket.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!