Ahhoz hogy kertünk egységes és harmonikus képet alkosson nincs szükség pázsitra és fűre, néha más növényből is kialakíthatunk különleges felületet.

Ha olyan gyepet szeretnénk kertünkbe, ami örökzöld, egységes felületet ad, és egy kis gyalogos forgalmat is elvisel, akkor bőven van választék.

Az első olyan növény a catula vagy más néven leptinella amely igen sűrű tömött szőnyeget képez kertünkben. De mellé ültethetünk egy kevés golfszulákot is a már hazánkban is ismert dichondrát, amely egy kúszó évelő növény.

A dichondra apró kis kerek élénkzöld leveleivel bár fagytűrő mégis jól fejlődik a meleg éghajlaton is. Fontos a jó vízelvezető talaj, árnyékban is jól érzi magát, de nyáron a nagy melegben locsoljuk bőven a földjét. A gyalogos forgalmat kis mértékben jól viseli. A potentilla a sagina subalata és a lysimachia sem sértődik meg, ha gyalogolunk rajta.


Ha különleges felületet szeretnénk, kertünkben kialakítani próbáljunk meg különböző talajtakaró növényből változatos gyepet kialakítani, akár sakktábla jelleggel, amely közé egy –egy kockába különböző színű és formájú kavicsot is szórhatunk.

Ha ilyen megoldást választunk kertünkbe, kicsit több gondozást fog igényelni, mint a sima fűfelület, mert itt a gyomokat kézzel kell egyesével kiszedni minden héten, máskülönben a felület elveszti varázsát.

A növényeket kellő távolságra ültessünk el egymás mellé, hogy egy hónap múlva már egy egybe függő zöld felületet képezzenek. Választhatunk illatos kakukkfüvet, ami jól bírja a nyírást vagy ültessünk alacsony növésű kövirózsákat egymás mellé.


Ha nem csak zöld, hanem virágos gyepfelületére vágyunk ültessünk kis kamillát, amely kb. 10 cm magasra nő meg, aránylag gyorsan és agresszíven terjed, fehér apró kis virágai pedig már messziről virítanak.

A kakukkfű is ideális növény, kb. 15 cm távolságra ültessük el egymás mellé a töveket, majd elvirágzás után kézzel vagy géppel nyírjuk egyforma magasságra.

A kakukkfű mellé ültessünk korzikai mentát, amely szintén gyorsan szétterjed, alacsony növésű, és fantasztikus illattal tölti meg a levegőt.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!