Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

A zamiopálma (Zamioculcas zamiifolia), amelynek igazán semmi köze sincs a pálmákhoz,a cikászok nemzettségébe tartozik, igen könnyen gondozható szobanövény, vagyis ennek a szép növénynek igazán nincs nagy igénye a babusgatásra. Talán pont ezért és látványos megjelenésért lett igazán népszerű évek óta hazánkban is.

Ha neked még nincs ilyen zamiopálmád, ne csüggedj, ma már minden kertészetben, virágboltban megvásárolhatod, több féle méretben, kezdheted akár egy 10-15 cm.-es kis növénnyel, de vehetsz rögtön akár másfél méterest is otthonra.

A zamiopálma gondozása, és igényei

Ha sikerült beszerezned egy ilyen szép növényt, keress számára egy megfelelő helyet otthonodban ,ahol jól érzi majd magát.

Az egyik legfontosabb gondozási igénye ennek a növénynek, hogy kerüld a túl locsolást.

A Zamiopálma eredetileg Afrikából származik, ahol a csapadék csak ritkán esik, így ez a növény a túlélés érdekében olyan gyökérzetet fejlesztett, amely képes a vizet hosszú ideig tárolni.

A növény gyökerén apró kis gumók képződnek, amely a nedvesség tárolását szolgálják, épp ezért csak akkor locsold meg a zamiopálmát, amikor a földje már kissé száraz. A növény levelei és szára is vastag húsos, így itt is képes a vizet raktározni , akár több hétig is képes a száraz időszakot túlélni, épp ezért elfoglalt, vagy sokat utazó növénybarátoknak jó választás lehet a zamiopálma, nem hiába hívják gyakran  agglegénypálmának, vagy legényvirágnak.

Ha azt látod, hogy a növény levei sárgulnak, akkor biztos lehetsz benne, hogy már túl öntözted.

Átlagos szobahőmérsékleten jól érzi magát, ám nyáron ne érje közvetlen erős napsugár a leveleket. Ha van egy olyan sarok az otthonodban, ahol csak szűrt fény éri a növényeket, a zamio itt is jól érzi magát, mivel sötétzöld leveleinek nincs is szüksége túl sok világosságra.

Tavasztól őszig havonta egyszer adj az öntözővízhez levéldísznövényekre ajánlott tápoldatot, de ezt csak nedves földre locsold ki, tehát mielőtt a tápoldatos vízzel megöntözöd a növényt, előtte kissé áztasd át a virágföldet.

A zamiopálma szaporítása

Ha még több zamiopálmát szeretnél az otthonodba, egyszerűen vágj le egy levelet a növényről, és ültesd el virágföldbe, gyorsan gyökeret ereszt. Ha úgy látod, hogy már kezdi kinőni a nagy növény a cserepet, akár szét is ültetheted több cserépbe, de a gyökerekre nagyon figyelj, ne sérüljenek meg. Az átültetéshez válassz laza jó vízáteresztő képességű virágföldet.

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!