A hortenzia eredetileg Japánból származik, amely az 1800-as években hódította meg Európa kertészeinek a szívét.  Ma már szerencsére számtalan hortenzia fajtából válogathatunk, így akár egész gyűjteményünk is lehet a kertben.

Hortenzia ültetése a kertbe

Ha egy szép hortenziát szeretnél a kertbe ültetni, azt májustól, október elejéig megteheted. A mi éghajlatunkon a hortenzia nagyon jól érzi magát, mindössze arra figyelj, hogy egy félárnyékos részt találj számára a kertben, ahol tápanyagokban gazdag savanyú talajt tudsz számára biztosítani.

A hortenzia június elejétől, egészen szeptember végéig virágzik, ha kap kellő nedvességet, tápanyagot. Az általunk csodált fehér, kék, vagy rózsaszín nagy labdaszerű virágok, nem is virágok, hanem színes csészelevelek.

A hortenzia színe

A hortenzia színe nem fajtától függ, hanem a talaj kémhatásától függ, lúgos talajban rózsaszín vagy fehér lesz a hortenzia, míg savanyú talajban kék lesz a hortenzia. Tehát a virágok színe akkor is változni, fog, ha te kék színű hortenziát vettél, de a talaj a kertben lúgos, akkor az a következő évben már csak rózsaszín lesz.

hortenzia színe

Hortenzia öntözése

A hortenzia szereti a sok nedvességet, tehát fontos, hogy nyáron a melegben akár naponta kétszer is öntözd a talaját. Ha nem tudod naponta öntözni a hortenziát, tegyél a tövéhez fenyőkérget, vagy szalmát, mert ez megakadályozza a talaj kiszáradását.

A kék hortenzia titka

A kék hortenzia titka a talaj kémhatásában rejlik, ha a kertedben savanyú a talaj, akkor kék színű lesz a hortenziád. Ma már kapható a gazdaboltokban speciális kékítő tápoldat, de ha tőzeget vagy kávézaccot szórsz a hortenzia töve köré rendszeresen, az is savanyítja a talajt. Ha cserépbe ülteted a hortenziát, akkor vásárolj az ültetéshez savanyú virágföldet, és ebbe ültesd el a hortenziádat.

kék hortenzia virág

A hortenzia szaporítása

A hortenzia szaporítása szinte gyerekjáték. Nyáron vágj le a növényről egy egészséges szép hajtást, szedd le róla az alsó leveleket, majd tedd bele egy befőttes üvegbe, vízbe. Kb. egy hónap alatt a dugvány gyökeret fog ereszteni. De virágföldbe is teheted a dugványokat, csak arra figyelj, hogy a földje ne száradjon ki.

 

Hortenzia cserépben     

A hortenziát cserépben is nevelheted a teraszodon, vagy erkélyen, ha tudsz neki egy félárnyékos helyet biztosítani. A növény méretéhez igazítsd a cserép méretét, a kisebb növényeket, 10-12.-es cserépbe ültesd, majd évről évre növeld a cserép méretét az átültetések során.

Télen a cserepes hortenziát érdemes a fagyoktól védeni, szalmával, falevéllel, és egy fagymentes védett helyre kell tenni a csereket. Nyáron a cserépben tartott hortenziát szintén akár naponta lehet locsolni, és hetente egyszer tápoldatos is adhatsz az öntözővíz mellé.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!