A díszkáposzta az ősz egyik legszebb színfoltja, amely az üresen maradt balkonládákba és cserepekbe is színt visz az őszi hideg időben. Most érdemes szét nézni a kertészetekben és kiültetni a balkonládákba a díszkáposztákat.

Amikor kint már beköszöntenek a szürke borongós napok, kiürülnek a teraszon a balkonládák, cserepek, és eltűnnek a nyári színek, bizony a hangulatunk is megváltozik. De ilyenkor kerülnek ki a kertészetek polcaira a gyönyörű színes díszkáposzták, amelyek újra színt visznek a környezetünkbe. A díszkáposzta (Brassica oleracea) kétéves növény, ami azt jelenti, hogy a növény az első évben csak leveleket hoz, majd a következő évben virágot, és magokat is.

De a kertészetekben egynyári dísznövényként árusítják, pedig ha télen a kertben kicsit betakargatjuk a növényt, a következő tavasszal újra fejlődésnek indul. A díszkáposzta kb. 30-40 cm magas, különlegessége a fodros levelekben rejlik, amelyek a lila, zöld, és rózsaszín színben pompáznak szinte egész télen át.

A nyáron még egyszerű zöld színű káposzta ősszel a hideg idő beköszöntével, és a világos órák csökkenésével együtt elveszti a leveleiből a klorofillt, így a levelei elszíneződnek, épp ezért csak akkor színesedik a legszebben, ha a hőmérséklet 8 fok alá csökken.

A díszkáposzta, mint önálló faj nem is létezett, egy nemesítésnek köszönhetően élvezhetjük szépségét, és mivel az alapfaj a közönséges káposzta volt, épp ezért a díszkáposzta is ehető, sőt remek téli vitaminforrás is válhat belőle.

A díszkáposzta szaporítása

A díszkáposztát magról érdemes szaporítani, a magokat tavasszal kell elültetned palántaföldbe, majd a kis palántákat az éjszakai fagyok elmúltával kiültetheted a kertbe. Ha ősszel cserépbe vagy balkonládába szeretnéd a káposztát tartani, még egyszer át kell ültetned a növényeket, és mivel a díszkáposzta -10 fokig károsodás nélkül elviseli a hideget, egy szélvédett erkélyen vagy teraszon a legtöbbször simán áttelel.

Tavasszal a palántákat egy napos helyre kell ültetni, amelyek akár a tűző napot is elviselik. Nyáron öntözd egyenletesen a talajt a káposzta körül, mivel egy vízigényes növényről van szó, majd ősszel, ahogy csökken, a hőmérséklet úgy kell a locsolást is lecsökkenteni. Ősztől fontos, hogy a levelek között ne maradjon pangó víz, mert a levelek könnyen kirothadnak.

Ha sikerült átteleltetni a káposztát, a következő évben azt fogod látni, hogy a növény kissé, felnyúlik, majd megjelenik a virágzat és a magok, amelyeket begyűjtve szaporítani tudod a díszkáposztát.

A díszkáposzta leveli ehetők, salátákba, szendvicsekbe vagy hidegtálakhoz is remekül mutat, bár íze kissé kesernyés.

Ősszel a díszkáposzta nagyon jól mutat az erika, illetve a csarab vagy az árvácska társaságában.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!