1.Tripszek

Tünetei:

A tripszek a virágokat és a rügyeket támadja meg. Gyakori a tripsz ha túl nagy a szárazság, vagy napos fal mellé ültetjük a rózsákat. Jellemző tünete az ezüstösen pöttyözött levelek, a gyenge rügyek és hajtások, vagy ha a virágok nem nyílnak ki teljesen.

Kezelése:

Ne hagyjuk kiszáradni a növényt és a talajt körülette a nyári hőségben, de ha mégis megtámadta a tripsz a rózsát permetezzük le a növényt növényvédő szerrel még rügyfakadás előtt. A beteg és sérült részeket távolítsuk el a növényről.

Takácsatka

Tünetei:

A takácsatkák a leveleket támadják meg, forró és száraz helyen fordulnak elő leggyakrabban. A floribunda fajta különösen érzékeny erre a kártevőre.

A takácsatka igen kicsi, így nehezen felismerhető, a levelek fonákján élnek, és ott szívják ki a rózsa nedvét.

Az egyik legismertebb tünete a takácsatkának a pókháló szerű fonadék és a levelek felszínén látható ezüstös pettyek.

Kezelése:

Szintén a megelőzésre kell gondolni első körben, ne ültessük a rózsát házfal elé, és száraz időben öntözzük a talajt rendszeresen. Ha már megtámadta a takácsatka nagy számban a rózsát, távolítsuk el a beteg részt, és kezeljük a növényt ásványolaj tartalmú permetszerrel.

Levélsodró rózsadarázs

Tünetei:

Május közepétől, ha azt látjuk, hogy a rózsa levelei bepöndörödnek, akkor érdemes a leveleket megvizsgálni, mert ott rakja le a petéit ez a kártevő. Amikor a levelek besodródnak a hernyók itt fejlődnek ki.

Kezelése:

Rendszeresen ellenőrizni kell a rózsákat, így időben le tudjuk vágni a beteg leveleket, így megelőzhetjük a kikelésüket.

Levéldarázs

Tünetei:

A levéldarazsak elsősorban a leveleket támadják meg, azokból is a friss puha leveleket szeretik, a fényes vagy kemény leveleket nem bántják.

A lárvák lerágják a levél felhámját így csak átlátszó foltok maradnak a levelekből, később ez a hártyaszerű réteg is leesik.

Kezelése:

Rendszeres ellenőrzéssel lehet védekezni, össze kell gyűjteni a kártevőket, ha pedig már elszaporodtak rovarírószert kell vásárolni a gazdaboltban.

Rózsakabóca

Tünetei:

A rózsakabóca a leveleket és a rügyeket támadja meg forró helyeket és főleg futórózsákon gyakori.

A levél fonákján a levélbordák mentén szívják ki a növény nedvét, és a leveleken fehér mozaikszerű foltok jelennek meg.

Kezelése:

Érdemes ellenálló fajtákat ültetni a kertbe, de súlyos esetben már télen a kihajtás előtt permetezzük le a növényt permetszerrel. Tavasszal érdemes újra megismételni a vegyszeres kezelést.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!