A broméliák a trópusok legszínesebb és legváltozatosabb növényei. Eredeti élőhelyük a trópusi dél amerikai őserdő, de ma már nálunk is széles választékban fordulnak elő ezek a különleges dísznövények.

A broméliák családjába több mint 160 faj található. Egyesek a meleg párás levegőt kedvelik, míg mások inkább a szárazságot. Vannak talajon élők és vannak epifiták, amelyek a fák tetején élnek több méter magasan. Van, amelyik több fényt igényel és van, amelyik a félárnyék hűs védelmében érzi jól magát. De ami közös bennük, hogy otthonunk különleges virága lehet, bármelyik broméliát is válasszuk.

A broméliák tölcséres levélrózsája minden esetben az esővíz összegyűjtését szolgálja. Az őserdőben akár a talajon akár a fák tetején él, a levélrózsában gyűjti össze a növény az esővizet, így jut kellő nedvességhez és tápanyaghoz.

Ezekhez a szép növényekhez kellő türelem és odafigyelés is szükséges, mert az anyatövek a virágzás után elpusztulnak, de helyette legtöbbször 4-5 kisebb sarj növénnyel ajándékoznak meg bennünket. Ezek a kis sarj növények szép lassan megnőnek, és amikor elérik a megfelelő életkort, már szét is ültethetjük őket, így kb. 4 év múlva egy növényből akár 4-5 új virágzó broméliánk is lehet.

A broméliák virágzási ideje akár egy -másfél hónapig is eltarthat, de virágzás után színes tarka vagy épp csíkos levélzetükkel is szép szobadíszek maradnak. Bár a párás nedves trópusi őserdőkben élnek, nálunk is igen jól érzik magukat általános szobai körülmények között, könnyedén nevelhetjük és gondozhatjuk őket. Kezdő kertészek is bátran vállalkozhatnak a tartásukra.

A broméliák közé tartozik a Vrisea splendens:

Ez a szép bromélia a fák tetején él az ősredők dús erdeiben. Húsos vastag 5 cm széles levelei tőrózsát alkotnak, figyeljünk oda, hogy a levélrózsa közepében mindig legyen friss víz. A virágzás ideje alatt a sárga vagy piros fellevelek közül nyílnak ki az apró kis sárga virágok. Tegyük a cserepét félárnyékos helyre, átlagos meleg szobahőmérsékletre. Földjét csak mérsékelten öntözzük, hiszen a levélrózsában található vizet használja fel a növény.

 

Az egyik legszebb bromélia az Aechmea splendens vagyis ismertebb nevén a lándzsarózsa:

Ennek a broméliának nem csak a virága, ami díszít, de gyönyörű ezüstös levelei is kiemelik a többi növény közül. A Dél Amerikai őserdők egyik legnagyobb bromélia fajtája, ezüstös levélrózsa közepéről nyílik a hatalmas rózsaszín lilás fellevelek, amelyből apró kis liláskék virágok. Bár a virágok csak pár napig nyílnak a színes fellevél rózsa akár fél évig is ékeskedik.

Mint a többi bromélia ez a növény is csak egyszer nyílik, de két-három kis sarj növényre számíthatunk. Ezek a kis növénykék négy év múlva újra virágoznak. Kedveli az átlag szobahőmérsékletet, cserepét tegyük világos helyre, de kerüljük a tűző erős napsütést.

A levélrózsa közepében mindig legyen friss víz, a legjobb a lágy vagy esővíz. Növekedési időszakban és a virágzás alatt kéthetente adjunk neki tápoldatos vizet.

 

A család egy másik ismert tagja a gusmániák.

Ezek a növények akár 60-70 cm magasak is lehetnek, a fellevelek lehetnek fehér, piros sárga, vagy épp narancssárga színűek is. A színes fellevelekben itt is akár fél éven keresztül is gyönyörködhetünk. A gusmániák akár télen is virágozhatnak, de ilyenkor is tartsuk a hőmérsékletet 18-20 fok között. A téli száraz fűtött lakásban gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról.

A broméliák közé tartozik még az ananász is, a neorelgia, és a tillantsia is.

Válasszuk bármelyiket is, biztos, hogy egyedi lakásdísszé válnak ezek a szép trópusi növények. Gondozásuk egyszerű, és átlag szobai körülmények között is igen jól érzik magukat. Legfontosabb igényük hogy a levélrózsában mindig legyen friss víz, és ne öntözzük túl a földet, a két locsolás között hagyjuk mindig kiszáradni a talajt, hiszen a levélrózsából veszi fel a legtöbb nedvességet a növény. Télen, ha szükséges pótoljuk a páratartalmat, vagy permetezzük a növény leveleit.

Szaporítani sarjnövényekről lehet, várjuk, meg amíg a kis sarjak elérik a 15-20 cm-es nagyságok, ekkor vágjuk le egy éles késsel az anyatőről, és ültessük el savanyú virágföldbe, egy új cserépbe.

Négy év múlva újra gyönyörködhetünk, a bromélia páratlan szépségű virágában bár vannak fajták, amelyek már a második évben virágot hoznak. A kisebb broméliákat ültethetjük egy nagyobb faágra is, ilyenkor mohával borítsuk be a gyökerét.

Választhatunk akár 10 cm magasat, de van, amely 70-80 cm magasra is megnő, szín és forma gazdagságuk lenyűgöző. Vigye otthonába ön is a dzsungel lakóit, és a broméliák egyedi díszé válnak otthonában.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!