Január, február…itt a nyár! Gyorsan repülnek a hónapok, s bár februárban még igencsak hideg van odakint, egyes zöldség vetőmagvakat már ilyenkor elbújtathatsz a földbe. Jó pár zöldség vetőmag bírja a fagyot, és a csírázáshoz sem igényel olyan magas hőmérsékletet. Lássuk, mely zöldségmagvakat vetheted el februárban!

 

A kertben egész évben bőven akad tennivaló, melyek közül az egyik legkellemesebb a saját termesztésű zöldségek nevelése. Nem kell megvárnod a tavaszt, hogy nekiláss a zölségmagvak vetésének, mert egyes zöldségmagokat már februárban elültethetsz.

 

Hónaposretek

 

A hónaposretket – például a korai piros fajtát – február végétől kiültetheted laza, humuszban gazdag talajba. Fontos, hogy ne vesd túl sűrűn, és túl mélyre se kerüljenek a magok, maximum 2 cm mélyre. A retek vetéséhez két sor legyen egy vonalzónyi, kb. 30 cm távolságra, szórd bele a magokat, aztán takard be földdel. A retket lehet folyamatosan vetni, kezd egy-két sorral a házi veteményesben, aztán 10 nap múlva következhet újabb egy-két sor. Kikelés után kezd meg a ritkítást, és egy-egy növényke között hagyjál 4 cm távolságot. Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről, különösen, ha már kibújt a földből. A csírázáshoz – mely már 4 fokon megindul - nincs szüksége olyan sok nedvességre.

 

Sárgarépa és fehérrépa

 

Mindkettő jól tűri a hideget, februárban már kezdheted vetni őket. Ha a fagy rövid ideig tart, és nem hatol a föld alá, akkor gond nélkül átvészelik. Igényeik nagyjából megegyeznek. Egy kis házi veteményesbe általában egy sor sárgarépát, és egy sor fehérrépát ültetünk, de ha a családnak ettől nagyobb az igénye, és hely is van rá, akkor ültess több sort belőlük. Fontos, hogy kellően fellazított, puha, trágyával vagy komposzttal gazdagított talajba kerüljenek, de ez természetesen minden vetésnél, palántázásnál igaz, kemény, rögös földben nem fognak fejlődni a növények. Tarts 10-20 cm-es sortávolságot, óvatosan szórd, ne kerüljön bele se túl sok, se túl kevés mag. Folyamatosan locsolgassad, mert a fejlődéshez sok vízre van szüksége.

 

Vöröshagyma

 

A vöröshagymát már február végén lehet vetni. A vöröshagymát mindig a répák közelébe ültesd, mert egymás kártevői ellen védelmezi egyik a másikat. A hagyma 4-5 fokon már csírázik, a kicsírázott hagyma akár a mínusz 15 fokot is kibírja. A sortávolság nagyjából 40 cm, a tőtávolság 1,5 cm legyen. Nem kell mélyen vetni, elég fél cm mélyen, majd mikor megjelennek a csíranövénykék, minden második kiszedésével ritkítsd a sort. A talaj természetesen legyen puha, jó vízáteresztő, de ne trágyázzad, mert az növeli a hagymabetegségek megjelenésének kockázatát.

 

Zöldborsó

 

Február második felében már sor kerülhet a zöldborsó vetésére is. Hidegtűrő növény, de a vetése előtt várd meg, míg a nagy fagyok elmúlnak, máskülönben gombák támadhatják meg. Érdemes szakaszosan vetni, ha szeretnéd, hogy folyamatosan legyen finom zsenge borsód otthon. A borsó futónövény, ezért ha nem szeretnéd karózni, vesd a kerítés vagy fal mellé, ahol meg tud kapaszkodni. Laza, mészben gazdag talajba ültesd a magokat 5-6 cm mélyre, 5-7 cm-es tőtávolságra, napos helyre. A vízhiányt rosszul tűri. A foszfor és a káliumpótlást meghálálja. Akkor kell szedni, mikor a szemek már elég nagyok, de még zsengék.

 

Saláta és spenót

 

Február közepén-végén sor kerülhet a salátamagvak vetésére is. Laza, puha talajba vesd 2 cm mélyen, és mivel a kifejlett növénynek nagy a helyigénye, ügyelj rá, hogy kb. 25 centiméterenként tegyél 4 magot a sorba. Hetenként érdemes egy-egy új sort ültetni, ha szereti a salátát a család, mert így nyár derekáig el lesztek látva salátával. A talajt tömörítsd a magvak felett. A spenót is jól tűri a hideget, ha a talaj nem fagyott, akkor már vethető is. A magvakat vetés előtt áztasd be egy éjszakára. A sorok 30 cm-re legyenek egymástól, a növénykék pedig 10 cm-re. A talaj legyen kissé nyirkos, a spenótmagvak átlagosan 10 nap alatt ki is csíráznak. A nitrogénpótlást örömmel veszi.

 

Ezek a zöldségek nagyon egészségesek, érdemes a konyhakertben termeszteni őket, hogy mindig frissen kerülhessenek az étkezőasztalra.

A cikk folytatásában: Így lesz sikeres a magvetés tavasszal


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!