A kukoricát, vagy népies nevén, a tengerit Kolumbusznak köszönhetjük, aki által Amerikából került az európai kontinensre. Örülhetünk, hogy hozzánk is eljutott, hiszen az egyik legkedvesebb csemegénk nyáron főve és grillezve egyaránt. A kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk, ám a kertben is könnyedén termesztheted.A kukorica kerti termesztése egyáltalán nem bonyolult, és nincs is nagyobb élvezet annál, mint saját zsenge, édes kukoricánkat ropogtatni egy napsütéses nyári napon. Ha kedvet kaptál a termesztéséhez, eláruljuk a legfontosabb praktikákat hozzá!

1.A kukorica vetése

Ha már sikerült kiválasztani, milyen fajta kukoricát ültetnél, akkor jöhet a vetése. A kukorica vetését úgy kell időzíteni, hogy mire kibújik a földből, a májusi fagyok már elmúljanak, ugyanis fagyérzékeny növény, és még az enyhébb fagyok is kárt tennének benne. Az a legideálisabb, ha a talaj hőmérséklete 15 fok felett van. Ha biztosra akarsz menni, a vetéssel meg is várhatod a fagyok végét. Nem szükséges palántaként előnevelned, sőt, nem is szerencsés, mert a kukorica gyökere érzékeny, nem tesz neki jót, ha átültetgeted. Szerencsére a kukorica gyorsan csírázik, és gyorsan is nő.

A kukorica a talaj minőségére nem érzékeny, bármely normál, termékeny kerti talajban megterem. Csak arra ügyelj, hogy lehetőleg szélvédett, napos helyre kerüljön, ahová legalább napi 6-7 órán át süt a nap.

A magvakat körülbelül 25-30 cm-re vesd egymástól. Nem kell nagy tőtávolságot hagyni két növény között, mert egyrészt nem nő szélesre, a növények nem fogják zavarni egymást, másrészt szélbeporzású növényről lévén szó, a kis távolság elősegíti a beporzást. Inkább csoportosan ültesd a kukoricát, mint egy hosszú sorban, és a kert több pontján alakíts ki csoportokat, mert ez mind elősegíti a beporzást és a termésképzést.

Érdekesség, hogy a kukorica jobban fejlődik bab és tök mellett, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy támogatják egymás fejlődését, ezért sokan ültetnek babot és tököt a kukoricák mellé. A kukoricára fel tud futni a bab, a tök leárnyékolja a talajt, így védelmet nyújt a gyomok és a kiszáradás ellen, a bab pedig megköti a levegő nitrogénjét, és termékenyebbé teszi a talajt.

2.A kukorica gondozása

A kukoricát két fejlődési szakaszában kell bőségesen öntözni: amikor kicsírázik, és amikor érik a termése. Egyébként nem igényli az öntözést, ezért a kettő közötti időszakban csak akkor kell meglocsolni, ha éppen nagyon forró és száraz a nyár. Ha nem elég termékeny a talaj, javasolt a műtrágyázás a jobb fejlődés érdekében.

A kukorica töve erős szél hatására könnyen megdőlhet, ezért vagy karózd meg a szárakat, vagy tölts magasan földet a gyökérnyak és a szár alsó negyede köré, mert így magasabban fejlődnek gyökerei a növénynek, és segítenek megtámasztani.

Az is fontos, hogy gyomokat ne hagyj a kukorica között nőni. A gyomosodás megelőzésére érdemes talajtakarót használnod.

Sajnos, a kukoricának számos kártevője akad – gombák, baktériumok, vírusok, rovarok, férgek. Nagyon fontos, hogy a növényt folyamatosan szemmel tartsd, és a betegség vagy kártevők legelső jelére kezd el a védekezést. Szerencsére minden problémára létezik vegyszeres és vegyszermentes gyógymód is. Ha időben felismered a bajt, akkor a kukorica is megmenekülhet.

3.A kukorica betakarítása

A kukorica akkor a legfinomabb és legélvezhetőbb, mikor zsenge. Ezért amikor már érik a termés, mindig rá kell nézned, mert ha túlérik a kukorica, akkor a szemek is megkeményednek. Amikor a szemek szép sárgák, és megnyomva fehéres nedvet eresztenek, akkor jött el a szüret ideje. A kukorica ilyenkor a legzsengébb és a legédesebb. Nem jó tovább várni a szedéssel, mert a szemeken megvastagszik a héj, és vizet és cukrot is veszít a kukorica. Szedés után érdemes azonnal megfőzni, ne tárold kamrában vagy hűtőben, maximum egy-két napig, máskülönben nem lesz olyan finom.

Ha bébikukoricát szeretnél, akkor vesd egymás mellé a szemeket arasznyi távolságra, és ne hagyd, hogy beérjen a termés. Akkor szedd le, amikor még kicsi, ujjnyi hosszú. Salátába, nyersen, párolva, vagy főve remek csemege.

Ha elégedett vagy a terméssel, nem kell jövőre ismét kukoricamagot vásárolnod. Egyszerűen hagyj beérni néhány kukoricát, és várd meg, hogy a magvak bekeményedjenek. A száraz csőről később dörzsöld le a szemeket, és tárold hideg, száraz helyen őket. Akár 2-3 évig is megőrzik csírázóképességüket. Így évekig nem kell magvakat vásárolnod.

Ezt olvastad már? Így termessz lédús görögdinnyét akár a teraszodon, vagy egy kisebb kertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!