Felejtsd el a szamócavásárlást, tanuld meg, hogyan termesztheted otthon. Sokféle zöldséget és gyümölcsöt lehet akár beltéren is termeszteni. Mivel az eper napimádó, a termesztéséhez legalább egy napos teraszra van szükséged, de ha ez megvan, akkor indulhat is az eperültetés, a szüret pedig bőséges lesz akár egész nyáron át.

A szamócát többféle helyre ültetheted: edénybe, balkonládába, de legegyszerűbben ültetőzsákban nevelheted. Ráadásul ültetőzsákból kapható felfüggeszthető változat is, így az erkélyen még jobban ki tud használni a teret a szamócaneveléshez.

 

Szamóca vagy eper?

 

Erdei szamóca vagy földi eper? Mindkét szót használjuk rá. Hétköznapi szóhasználatban inkább epernek hívjuk, hivatalosan szamócának, a lényeg, hogy ugyanazt az édes, zamatos, finom gyümölcsöt takarja, melyhez nyaranta minden gyümölcsnél korábban juthatunk hozzá. Vadon is megterem szerte Európában és Ázsiában erdőszéleken, erdei tisztásokon. Már az ókori Rómában is termesztették, ma pedig a legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon.

A télen kimerült szervezetet nem is tölthetnénk fel az epernél vitamindúsabb gyümölccsel. Már 100 gramm eper tartalmazza a napi C-vitaminszükséglet nagy részét, de találunk benne vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és cinket. Kiváló immunerősítő és a bőrt is szépíti. Értékes rostokat is tartalmaz, melyek jót tesznek az emésztésnek és a vérkeringésnek.  Az eper antioxidánsai kiválóan védik a szív egészségét, csökkenthetik a káros koleszterinszintet is.

Az eperben található egy különleges terpén vegyület, a lupeol. A lupeol erős gyulladáscsökkentő és mutációellenes hatással rendelkezik, még maláriaellenes hatása is ismert. Rákellenes hatású, daganatos sejteknél sejthalált okozhat. A kiváló egészségvédő hatású epret elsősorban nyersen fogyasztjuk, de remek fagylaltba, pudingba, süteményekbe, pitékbe, és sokan főznek belőle lekvárt és dzsemet.

 Balkonkert szamóca cserépben

Otthoni termesztéshez válaszd ki a megfelelő fajtát

Hazánkban az egyik legnépszerűbb a júniusban termő fajta, melyet akkor válassz, ha nyári termést szeretnél. A júniusban érő fajták rövid idő alatt sok termést hoznak, június közepétől július első feléig szüretelhető rajtuk a szamóca, ám ezután már nem fognak teremni. Népszerűek a folytontermő fajták is, melyek az első szüret után újra virágba borulnak, így többször is szüretelhetők.

Az ideális ültetőzsák és az ültetőközeg

A szamóca sekélyen gyökeresedő növény, ezért nem igényel nagy ültetőzsákot. Körülbelül 4 literes zsák megfelelő számára. Ne felejtsd el kilyuggatni a zsákot alul több helyen, hogy a felesleges víz kifolyhasson belőle, és oldalt is érdemes néhány kisebb lyukat ejteni, hogy szellőzzön a földje.

 

Az ideális föld magas humusztartalmú, jó víztartó képességű, és laza szerkezetű. Ezeknek a feltételeknek tulajdonképpen az általános virágföld is megfelel, így ezzel is megtöltheted nyugodtan a zsákokat. Később is megfelelő a szamóca számára a szobanövény-tápoldat is. Mikor a zöld növényi részek fejlődnek, hajtások, levelek, akkor magas nitrogéntartalmú táppal locsolj, virágképzéskor és terméséréskor válassz magasabb kálium- és foszfortartalmút.

 Szamóca szüretelés

A szamócapalánták ültetése

 

Ültetés előtt feltétlenül áztasd vízbe a palánták földlabdáját fél órára. Tölts meg egy nagy lavórt néhány cm magasságban vízzel, és tedd bele egymás mellé a palántákat. A palánták gyökérzete szépen megszívja magát vízzel, így az ültetésük sokkal egyszerűbb lesz. A palántákat a zsák széléhez közel ültesd kör alakban körülbelül 20 cm-re egymástól. A palánták gyökérzete nagyjából 3 cm mélyre legyen a zsák szélétől, így a gyökérzet jobban tud majd lélegezni.

 

A szamóca gondozása

Mivel a szamóca gyökere nem nyúlik mélyre a földbe, könnyen kiszárad, ezért a termesztés során az egyik legfontosabb feladat, hogy soha ne hagyd kiszáradni a földjét. Persze a pangó vizet sem szereti, de a folyamatos öntözés az egyik legfontosabb gondozási feladat. Emellett a meleg és a sok napsütés, ami segíti a termésérést, és a tápoldatozásról se feledkezz meg.

A szamóca számára fontos a meleg, a sok víz, és a rengeteg napsütés. Ha nem kap elegendő napfényt, akkor ne számíts bőséges szüretre. A gyümölcsök csak tűző napon és melegben érnek zamatosra, édesre.

Ha megfelelően gondozod szamócáidat, akkor nyáron már júniusban fogyaszthatod saját termesztésű zamatos gyümölcsödet, aminél finomabbat biztosan sehol nem találnál.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!