Bár a nyárnak még csak épp, hogy vége, nincs pihenő, újabb kerti munkák várnak rád, hiszen a kert és a terasz pillanatok alatt kiürül, és színtelenné válik. Szerencsére a jó idő egyre tovább kitart az őszi szezonban is, így gyakran még októberben is nyílnak a dáliák és a muskátlik, de még nem jött el a pihenés ideje.

1 . A tápoldatozással kitolhatod a virágzási időt!

Ha még szeretnéd a muskátlik és egynyári virágok virágzási idejét kitolni, ne feledkezz meg a heti tápoldatozásról, így hetekkel tovább színes marad a kerted és a teraszod is.

  1. Magok begyűjtése

Ha jövőre szeretnél ingyen növényekhez jutni, most érdemes magokat gyűjteni a kertben lévő egynyári és évelő növényekről. Magról könnyedén szaporítható pl. a körömvirág, a bársonyvirág, a napraforgó, estike, ezekről egyszerűen be lehet gyűjteni a magokat.

  1. Egzotikus növények teleltetése

Bár még enyhe az időjárás, érdemes már most előkészíteni az egzotikus növények, mint pl. a leander, hibiszkusz, murvafürt, vaníliavirág, vagy akár a muskátlik téli szálláshelyéről. Ahogy az éjszakai hőmérséklet tartósan 0 fok közelébe kúszik, vidd be védett helyre azokat a növényeket, amelyek nem fagytűrők.

  1. Szedd fel a kertből

Szintén az éjszakai fagyok beálltával egy időben gyorsan fel kell szedni a dália és a kanna gumókat, de a begónia gumókat és a kardvirág hagymákat is ki kell szedni télire, mert ezek igen gyorsan kifagynak.

  1. Ne hagyd üresen!

Az üresen maradt balkonládákba és virágcserepekbe, ültess díszkáposztát, krizantém töveket, árvácskát, erikát, vagy csarabot, így fantasztikus őszi szín kavalkádot tudsz létrehozni, mellé pedig helyezz el néhány dísztököt, és más őszi dekorációt.

  1. Rózsák védelme

Október körük már a rózsákat is érdemes felkupacolni, így védve a gyökerüket a téli fagyástól. Ha az idén ültettél a kertbe gyümölcsfát vagy díszfát, azokat is takarni kell még az első évben falevéllel, vagy szalmával.

  1. Ültess-ültess

Szeptemberben és októberben még ültethetsz a kertbe rózsákat, gyümölcsfákat, díszfákat, évelő és kétnyári növényeket, vagy akár a sziklakertet is kiegészítheted új növényekkel.

Szeptember közepétől, végétől már ültethetsz hagymás növényeket is, a tulipánt, jácintot, nárciszt, hóvirágot, krókuszt, de akár hagymavirágot is telepíthetsz a kertbe.

  1. Fűnyírás

Ideje a fűnyírást is elvégezni, ám a levágott füvet ne dobd ki, terítsd szét, kissé szárítsd meg, és remek komposzt lesz belőle a virágágyásokban. Az őszi gyeptrágyázást is most érdemes megejteni, és a gyepszellőztetésről sem szabad elfeledkezni.

  1. Falevél a kertben

Szép lassan minden elborít a lehullott falevél, amelyet gyakran akár naponta is össze kell szedni a kertben. A lehullott falevél egy igazi kincs, teríts szét vékony rétegben, a virágágyásokban, vagy a fák és cserjék alatt, így komposztálódik és a fagy ellen is védelmet nyújt a növények számára.

A többi levélből, pedig készíts komposztot, vagy egy kerti tárolóban, vagy egy nagyobb zsákban. A gyepről rendszeres el kell távolítani az összegyűlt lombtakarót, mert a reggeli nedvesség hatására rothadásnak indul.

10 .Őszi trágyázás

Most van itt az ideje a trágyázásnak is, ez lehet zöld tárgya, érlelt marhatárgya, vagy egy réteg komposzt is. Így tavaszra a növények tápanyagban gazdag talajban indulnak majd fejlődésnek.

  1. Betakarítás

Szedd le a gyümölcsfákon maradt almákat, körtét, szilvát, diót,a zöldségágyásokból szedd fel a sárgarépát, káposztát, salátát, paradicsomot, és a fűszernövényeket is érdemes még egyszer levágni, így télire fagyasztva vagy szárítva is tudod őket tárolni. Ha van, a kertedben burgonya most kell még felszedni, mielőtt a fagy kárt tehetne benne.

  1. Tedd el, zárd el

Az üresen maradt edényeket és cserepeket mosd ki tisztára, majd tedd el a szerszámokkal együtt egy védett helyre. A kerti csapot zárd el, és a slagot is tedd száraz fagymentes helyre.

  1. Végül az első fagyok beköszöntével helyezd ki a kertbe a madáretetőket és a madárodúkat, valamint ha van, akkor a rovarhoteleket is, hogy a hasznos rovarok télire menedéket találjanak benne.
  2. Vége a nyaralásnak

A nyáron kint tartott szobanövényeket még időben be kell vinni, mert nekik gyakran már az 5 fokos éjszakai hőmérséklet is gondot okozhat, így ezeket még szeptember végén, október elején vidd be a lakásba. Mielőtt beviszed, jó alaposan vizsgáld át, nehogy kártevők telepedjenek meg rajta.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!