A kertünk a soproni "Alpok alján" a hegyoldalban, a soproniak által Lővereknek hívott városrészen van. Területe 1200 m2, kétharmada "védett szelídgesztenyés. A gerendaházunkat erdélyi székelyek építették, 17 évvel ezelőtt - a gyergyói havasokból hozott fenyőfából.
 
 
A házunkkal együtt terveztük meg a leendő kertünket. Célunk az volt, hogy virágos, vidám hangulatú előkertünk legyen. A ház mögött a terasz után kezdődik a meredek gesztenyés. A meredek részen alakítottuk ki a sziklakertet, fölötte pedig egy vízszintes területet véstem ki a hegyoldalból - itt szalonnasütő, gulyásfőző helyet csináltam. A lakásból egyenesen a sziklakertre és a gesztenyésre lehet rálátni. Ezért a sziklakertbe örökzöldeket telepítettem. Nekünk fontos, hogy télen ne csak a lombhullató gesztenyefák csupasz ágai, hanem a tavaszt idéző, hangulatos örökzöldek domináljanak. Nagyon bevált a babérmeggy. Nem lombhullató, ellenálló a betegségeknek és könnyű metszeni.Olyan szépen díszlik, hogy teljesen elfedi a '"csupasz" szalonnasütő helyét.


A gesztenyésbe félárnyékban is díszlő, rododenthron és hortenzia növényeket telepítettem.A rododenthronok szeretik a savanyú erdei talajt.Az azália is jól érzi magát. Ezenkívül szeretem a tiszafákat. Nem kényesek, ellenállók és nagyon  jól metszhetők. A gesztenyefák között, nagyon kevés napsütéses helyekre málnát és ribizlit telepítettem.
 
 
 
Az előkertben sokfajta virágunk van, elsősorban évelők. Futórózsák, talajtakaró rózsák, mályvarózsák, liliomok,íriszek, körömvirágok, margaréták virágoznak a hortenziák mellett.
A rózsákat elsősorban tetvek ellen permetezem, Nem szeretem a felszívódó szereket. Ha  megjelennek a tetvek telepei, kontakt  azonnal ható szerekkel lemosom a virágokat (általában évente kétszer szükséges.l) Nagyon fontos a rendszeres öntözés. Nem locsolni kell, hanem öntözni. (inkább ritkábban - de akkor alaposan, sok vízzel kell öntözni.l) A hortenziát naponta kell öntözni - nagyon vízigényes.
 
 
Végül szeretnék egy jó tanácsot adni - illetve megosztani azt, amit a saját káromon tapasztaltam. Egy faiskolás barátomtól sok tuját kaptunk, amiket elültettem. Nálunk a tuja nem vált be. Nem őshonos Sopronban és szerintem akármilyen szépek - nem idevalók. Sokáig szépen díszlettek - aztán  5-15 év múlva elkezdenek sárgulni és tönkremennek. A babérmeggy és a tiszafa nálunk jobban bevált. A teraszon és az előkertben sok cserepes virágunk van.
Nekem a kedvencem az egyszerű magyar un. paraszt muskátli. Talán ez nálam nosztalgia - mert emlékszem, hogy nagyszüleim kertjeiben, ablakaiban gyerek koromban rengeteg muskátli volt.
 
És végül két dolgot szeretnék megírni, amire büszkék vagyunk. Az egyik az, hogy Lőverünkben  nyár végétől virágzik a ciklámen, amit nem mi ültettünk, hanem magától nőnek. Ez a virág Sopron jelképe és gyerekkorom óta virágzik a Lőverben.
 
 
A másik az, hogy már mindketten idős nyugdíjasok vagyunk. Már fiatalabb korunkban elkezdtük művelni a kertet és építkeztünk. Most is, idős korunkban minden segítség nélkül, csak magunk műveljük a kertet. Nekünk nagy örömöt jelent, hogy szép a kertünk és a munkát nem kötelezően, hanem saját örömünkre végezzük.
                                                                            
Fabó Károly

Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!