Se vége, se hossza a mentegetőző magyarázatoknak: elég már a tavaszi-nyári koplalásokból, méregtelenítő kúrák végeláthatatlan hosszából, dupla mennyiségű testedzésből, és amúgy is, jönnek az ünnepek… hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kemény nyár után itt a lazítás ideje. És milyen rosszul tesszük!

Sokak meggyőződésével ellentétben télen nem feltétlenül kell többet és zsírosabb ételeket ennünk – pár tízezer éve még így volt, de azóta nagyot fordult a világ.
Az érthető, hogy nyáron, a hőségben nem vágyunk egy tál forró bablevesre kolbásszal.
Télen viszont a hideggel együtt lassacskán jönnek az ünnepek is: kár is tagadni, ilyenkor szinte lehetetlen elkerülni (főként annak, aki nem is akarja elkerülni) a bűnre csábító ételeket.
Ahhoz, hogy nagyjából megőrizzük testsúlyunkat – aminek egyébként egy-két kilós gyarapodása teljesen normális ebben az időszakban –, íme néhány jótanács:

  • Gondosan válogassuk a nyersanyagokat! Ha például sülthúst készítünk, akkor a hús mindenképpen sovány legyen!
  • Válasszuk a húsok elkészítésénél az alufóliában, sütőben, sütőzacskóban történő sütést vagy párolást! Csak egy példa: míg egy rántott sertésszelet 420 kcal-t, sütőben készítve csaknem a felét, 230 kcal-t tartalmaz! És ez nem csak a húsfélékre, a zöldségekre is jellemző.
  • Együnk naponta 5-ször, de egy-egy alkalommal keveset. A tízórai, uzsonna lehetőleg gyümölcsökből, vagy azokból készített joghurtból, salátából álljon!
  • Ha semmiképpen nem bírunk ellenállni az édességeknek, akkor a tej, túró, puding vagy gyümölcs alapúakat válasszuk!
  • Nagyon fontos a mértékletesség! Nem kell annyit ennünk, amennyi csak belefér – vendégségben is bátran mondjunk nemet!
  • Mozogjunk! Ezt nem lehet elégszer elismételni. Rengeteg csodálatos téli sport közül választhatunk: síelés, snowboardozás, korcsolyázás, de akár szánkózhatunk, hógolyózhatunk, sőt, hóembert is építhetünk. Ezek amellett, hogy biztosítják a mozgást, segítenek kilábalni a tél okozta esetleges depressziónkból. Ha nagyon nem szeretjük a hideget, akkor is van lehetőség: uszodák, edzőtermek, de akár otthon is tornázhatunk.


A táplálkozás mellett mindenképpen meg kell említenünk a vitaminokat.
Télen is számtalan déligyümölcsöt találunk a zöldségespulton, ne habozzunk: Vásároljunk sok zöldséget, gyümölcsöt, mert


  • a C-vitamin segít megelőzni a télen gyakrabban kialakuló légúti megbetegedéseket. Néhány C-vitamint tartalamazó élelmiszer: citrusfélék, kivi, zöldpaprika, káposzta, kelbimbó, karalábé. A C-vitamin hiánya fáradékonyságot, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenését okozza, ezért fontos, hogy télen is elegendő jusson belőle a szervezetünkbe! De: a C-vitamin hő, így a főzés és a sütés hatására bomlik!
  • a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással számos mikrotápanyagot juttatthatunk a szervezetbe. Magas víztartalmuk révén a folyadékszükséglet biztosításában is fontos szerepet játszanak. A szervezetnek télen is működnie kell, amihez a megfelelő mennyiségű folyadék nélkülözhetetlen!
  • A téli hideg levegő és a szél bőrünket kiszárítja, ami különösen az arcon és a kézfejen érezhető. Folyadék, A-, és E-vitamin hiányában ezek a tünetek még erősebbek lehetnek. A-vitamint tartalmaznak a tejtermékek, húsfélék, tojás, E-vitamint pedig olajos magvakban, száraz hüvelyesekben találhatunk.
Ha étrendünkben naponta szerepel változatosan zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű pékáru, gabonatermék, hús és húskészítmény, tej és tejtermék, valamint hetente halétel, száraz hüvelyes, olajos magvak, és heti 3-4 db tojás, akkor vitaminkészítmények nélkül is tudjuk biztosítani a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét.


Téli depresszió?

A sötét, borús, hideg napokon a napfény hiányát hajlamosak vagyunk evéssel kompenzálni. Ilyenkor több banánt, csokoládét és szénhidrátot kívánunk, mert fogyasztásuk növeli a depresszió okozta szterononszintünket. Legyünk ezekkel óvatosak, szinte észrevétlenül kúsznak fel ránk a kilók, amit aztán kétségbeesetten próbálunk majd leadni!
Mértékletes fogyasztásuk azonban kedvező hatással lehet nem csak kedély-, hanem egészségi állapotunkra is!

Tudtad? A banán kálium- és kálciumtartalma igen jelentős. 100 gramm mindkét ásványi anyagból egy felnőtt napi szükségletének 15%-át fedez


Csokoládéból egy adagot (30 g), heti 1-2 alkalommal fogyasztva beilleszthetünk étrendünkbe. Ha ezt a mértéket betartjuk, nem kell elhízástól tartanunk, persze csak akkor, ha emellett kiegyensúlyozottan táplálkozunk. És persze lehetőleg gyalog menjünk el a csokiért a boltba!

Forrás: Fittway.hu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!