A leander az egyik legnépszerűbb dézsás növények közé tartozik, de ahhoz, hogy nyáron szép legyen, ősszel el kell küldenünk egy kis pihenőre. Megmutatjuk, hogyan teleltesd át sikeresen a leandert.

A leander a meténgfélék családjába tartozik, eredeti hazája a Földközi tenger vidéke, magassága elérheti a 1,5-3 métert is. A leandert csak napos meleg helyre érdemes kitenni nyáron a kertben, félárnyékban nem virágzik gazdagon. Nyáron a hajtások tetején nagy számban nyílnak a piros, fehér, rózsaszín, sárga, krémszínű, és barack színű virágok. A leander dús virágzása érdekében nyáron érdemes szinte naponta öntözni, mivel igen magas a vízigénye, és hetente egyszer tápoldatos vízzel is meg kell locsolni.

Majd augusztus közepétől a tápoldatos locsolást el kell hagynunk, hogy a növény szép lassan felkészüljön a téli pihenőre, hiszen mivel egy mediterrán növényről van szó, a mi hideg téli időjárásunkat nem bírja ki a szabadban.

Hol teleltessük a leandert télen?

A leandert télen egy világos kb. 4-8 C fokos helyiségbe érdemes vinni, ahol mérsékelten kell öntözni. Az általános szabály, az hogy minél hűvösebb és sötétebb helyen teleltetjük, a leandert annál kevesebbet kell locsolni, és minél melegebb helyen tartjuk télen, annál többet kell öntözni. Annyi vizet kell a leandernek télen adni, hogy a gyökere ne száradjon ki, de nem szabad túl locsolni, és tápoldatozni sem kell.

Mikor kell bevinni a leandert teleltetni?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés a hobbykertészek körében, mikor vigyem be a leandert teleltetni? Ez azért is érdekes kérdés, mert az időjárásunk folyamatosan változik, így gyakran még novemberben is kitart a jó idő és a 10-15 C fokos hőmérséklet. De a válasz egyszerű, ha a hőmérséklet 0-3 C fok közé süllyed, okvetlenül be kell vinni a növényt egy védett helyre, ugyanis a leander a gyenge fagyokat még ősszel jól viseli, de a tavaszi fagyokat már kevésbé.

Ráadásul, ha ősszel kicsit kint hagyjuk a hidegben az esetleges kártevők, amelyek megtelepednek, a növényen elfagynak, így nem visszük be őket a teleltető helyre. Mínusz 10 C foknál a leander már károsodik, ezért nem szabad megvárni, amíg az éjszakai hőmérséklet ennyire lehűl. Ősszel mielőtt bevisszük a tél szálláshelyre a leandert, érdemes egy lemosó permetezést is elvégezni, így az esetleges atkák, és tetvek nem fogják télen a növényt károsítani.

Szükséges a leandert ősszel metszeni?

A leander metszési időpontja körül mindig eltérőek a vélemények, van, aki csak tavasszal, van, aki csak ősszel metszi a növényt, de olyan is, aki mindkét alkalommal beiktatja a metszést. A leander metszésének több oka is lehet, az egyik hogy télen a növény nem fog energiát és vizet elhasználni a hajtások növesztésére, ráadásul kevesebb helyet foglal el télen, ha ősszel visszavágjuk azokat, a másik pedig, hogy a leander akkor lesz igazán szép bokros formájú, ha rendszeres metsszük. Tehát érdemes ősszel is egy metszést beiktatni, szeptember elején, és mielőtt bevisszük a növényt a téli szálláshelyére, valamint érdemes a hajtásokat és a levelek fonákját is átvizsgálni, nincs –e rajtuk valamilyen kártevő.

Hol teleltessem a leandert?

Erre a célra megfelel egy világos pince, egy télikert, egy fűtetlen, de fagymentes folyosó, vagy a lakásban egy kevésbé fűtött helyiség is. A lényeg, hogy a hőmérséklet ne menjen 3 C fok alá, de ne legyen 10 foknál melegebb.

Sötét helyen is lehet a leandert teleltetni?

Igen, de itt gyakran a hajtások elszáradnak, és tavasszal kicsit több időbe telik a növényt meghajtatni, de sokan teljesen sötét pincében teleltetik a leandert. Ha túl párás környezetben teleltetjük a leander télen érdemes rövid ideig tartó szellőztetéseket is beiktatni, mert a túl párás környezet hatására gombás fertőzés támadhatja meg a növényt.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!