Meglátni és megszeretni. Ez igaz a csarabra, hiszen ha meglátod bármelyik bevásárló központban vagy üzletben, a színes csarabokat, biztos, hogy beleszeretsz azonnal. Ha pedig fogalmad sincs róla, hogyan is kell gondozni, ezt a szép színes növényt, megmutatjuk, mit érdemes róla tudnod.

Színes csarabok kiültetve a kertben

A csarab vagy más néven Calluna vulgaris, az egyik legnépszerűbb őszi dísznövény, amely különleges formájával és élénk színeivel már messziről felhívja magára a figyelmet. A legtöbb kertbarát, ha meglát egy üzletben egy nagyobb mennyiségű csarabot, biztos, hogy hazavisz belőle néhány cseréppel.

A csarab a hangafélék családjába, azon belül is az erica félékhez tartozik, származási helyét illetően Európa csapadékosabb területeiről származik, Norvégia nemzeti virága címet is kiérdemelte.

A csarab nem más, mint egy évelő törpe cserje, amely mindössze 20-25 cm magas, virágai augusztus végétől novemberig nyílnak. A virágok lila, rózsaszín, fehér színben pompáznak, amelyek gyakran még télen is megtartják színüket és formájukat, épp ezért olyan népszerű virág, hiszen még a téli fagyos szürke időben is színt visz a környezetünkbe.

Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a csarabbal kapcsolatban.

Mi a különbség a csarab és az erica között

Nos, a két növény tényleg hasonlít egymásra, mivel mindkét fajta az erica félék és a hangák családjába tartozik, mégis két különböző növényről van szó. Az erica méretében sokkal nagyobb, mint a csarab, és virágai gömbölyűbb formában tündökölnek. A csarab szárai vékonyabban, virágai kisebbek. A csarab a savanyú talajt kedveli, míg az erica a meszes talajon érzi jól magát.

Csarab kosárba téve

erica növény kaspóban

Cserépben vagy balkonládába lehet –e ültetni a csarabot

Igen akár cserépbe, akár balkonládában is jól érzi magát, de fontos, hogy ősszel nem szabad hagyni, kiszáradni a talajt, viszont a túllocsolást is kerülni kell. Télen, a fagymentes napokon is fontos hogy kapjon egy nagyon kevés vizet, mert csapadék hiányában kiszáradhat a tő és elpusztul a növény.

Miben más a kék, zöld és sárga csarab?

Sajnos ezek a növények nem természetes színekben pompáznak, hanem egy festékkel lettek beszínezve, ami igen káros a növényre nézve. A legtöbb ilyen növény a festék miatt gyorsan elszárad és elpusztul miután hazavittük őket. Ne hagyd magad becsapni, és maradj az eredeti természet alkotta színeknél a vásárlás során.

Fehér és rózsaszín callunák

Hová érdemes elhelyezni a csarabot?

A csarab kedveli a napos félárnyékos kerteket, és a savanyú talajt. Lakásban sajnos nem marad sokáig életben, mert a meleg száraz levegő nem hasonlít a természetes környezetére. Ezért a csarabot mindig a kertben vagy az teraszon, erkélyen érdemes elhelyezni. Öntözéshez csapvíz helyett érdemes lágyvizet használni, ha ez nem áll a rendelkezésedre, akkor felforralt és lehűtött vízzel érdemes locsolni.

Milyen ültetőközegbe érdemes átültetni?

A savanyú virágföld ideális számára, ezért érdemes a vásárlás során ezt is beszerezni és otthon egy nagyobb cserépbe vagy balkonládába átültetni, mivel gyakran túl kicsi cserépben árulják a kereskedők a növényt, amely a kevés föld miatt gyorsan kiszárad. Ültetéshez ideális a rododendron vagy a hortenzia virágföld is, de bármilyen savanyú virágföld ideális.

Csarab átültetése

Hogyan kell teleltetni a csarabot?

Bár télálló cserjéről van szó, de a kisebb cserépben vagy balkonládában nevelt tövek gyorsan kifagynak télen, ezért ezeket még érdemes jó vastagon szalmával vagy falevéllel takarni. Az idősebb tövek a kertbe kiültetve jól bírják a téli fagyokat, Norvégiában sincsenek elkényeztetve.

Mikor kell visszavágni a callunákat?

Tavasszal, amikor az első hajtások már szépen fejlődésnek indulnak, vágd vissza a hajtásokat a felére, de vigyázz, mert ha túl korán vágod vissza, az éjszakai fagyok könnyen kárt tehetnek a növényben.

Tehát ha vásároltál egy szép színes callunát, vagyis csarabot, vidd haza, ültesd át egy nagyobb méretű cserépbe, vagy balkonládába, savanyú virágföldbe, helyezd el a teraszodon, vagy a kertben, és kezd el locsolni. Arra figyelj, hogy az öntözés mennyisége ne legyen se túl sok, se túl kevés. Amikor beköszöntenek a fagyos éjszakák, takard be a töveket jó vastagon falevéllel, vagy szalmával, így a következő tavasszal ismét gyönyörködhetsz a calluna szépségében.

A csarab nagyon jól mutat az erica, a díszkáposzta, árvácska, vagy más őszi dísznövény társaságában.

Olvasd el ezt a cikkünket is: A csarab (calluna vulgaris) ősszel is színt visz a teraszodra.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!