A nyár beköszöntével gyakran megcsapja orrunkat füstszag vagy sülthús illata családi házas utcákban sétálva. Eszünkbe juthat egy finom sült szalonna vagy grillkolbász a Spar akciós újságot lapozgatva is, s máris gyerekkori emlékek öntik el agyunkat. Milyen izgalmas tüzet rakni! Milyen jó dolog a tábortűz körül ülni!

Mit ehetünk grillen vagy nyárson készítve?

Sült szalonna, sült hagyma, héjában sült burgonya. Ugye összefutott szánkban a nyál. Ezek a legegyszerűbb, legismertebb csemegék, amiket nyárson sütéskor elgondolunk. A grillételek tárháza pedig szinte végtelen, hiszen bármit megsüthetünk, akárcsak egy konyhai sütőben. Két rács közé tesszük és forgatjuk, egy rácson elfektetjük és kézieszközzel forgatjuk, vagy alufóliában ráfektetjük a faszénre a sütnivalónkat. Tulajdonképpen tekinthetjük a nyáron sütést grillezésnek és fordítva is. A grillezés ugyanis az étel nyílt lángon történő elkészítése. A grillezést mégis úgy képzeli el az átlagember, hogy egy masszív grillsütőben készül az étel. Ki melyik metódust választja? Valószínűleg az egyik döntő tényező az, hajlandóak vagyunk-e pénzt áldozni a grillezésre. A többség grillberendezést vásárol és faszenet használ (bár grillezni fa parazsával is lehet). Ez máris többe kerül, mintha gyufát, újságpapírt és faanyagot gyűjtetnénk egybe.

A tűzrakás technikája

Hosszas előkészület nélkül csodás ízeket élvezhetünk, inkább a tűzrakás okozhat gondot, ezért fussuk át a bevált módszer leírását. (Maradjunk az egyszerűbb esetnél, hogy rendelkezésünkre áll gyufa vagy valamilyen tűzforrás.)

  1. Amennyiben még nincs kialakított tűzrakóhely, kövekkel vagy nem gyúlékony elemekkel szabjuk meg a leendő tűz megengedett területét. Így megakadályozhatjuk a tűz nem kívánt terjedését.
  2. Különböző vastagságú faágakat gyűjtünk a tűzrakóhely közelébe, amikkel táplálni tudjuk a lángokat. Gyújtósnak minél vékonyabb és szárazabb gally javasolt, illetve papír.
  3. Leszúrhatunk egy merevebb fát a leendő tűz közepébe, amire a többi fát támasztjuk a „sátor” felépítésekor.
  4. Jöhet alapnak a gyújtós, illetve a tűzvezetés szempontjából a könnyen lángra kapó anyagból egy szőnyeg.
  5. Felépítjük a sátrat, az ágak meredeken álljanak, mint az indián sátor (tipi) fala. Egyre vastagabb faágakat teszünk egymásra, de figyelni kell arra, ne kerüljenek egymástól se túl messze (mert akkor nehezebben terjed a tűz), se túl közel (mert akkor nem lesz elég oxigén az égéshez).
  6. Ha úgy ítéljük meg, hogy megfelelően felépítettük a faágakból a sátrat, várhatóan könnyen elterjed a gyújtóson a láng, akkor begyújthatjuk itt-ott a legszárazabb, leggyúlékonyabb részeket.

Fontos tisztában lenni az aktuális tűzgyújtási tilalommal, szabályokkal, mielőtt nekiveselkedünk a komoly felelősséggel járó műveletnek. Saját kertünkben jogunk van tűzgyújtási tilalom alatt is grillezni, tűzön sütni-főzni. Részletes tájékoztatást és a területileg aktuális tilalmat is megtudhatjuk az erdotuz.hu oldalról.

Honnan szerezzük be a hozzávalókat?

Pácolt húst, halat, zöldséget, sőt még gyümölcsöt is süthetünk tűzön. A Spar, Aldi és társaik jobbnál jobb előre elkészített ételeket kínálnak kerti sütéshez. Alkalmanként még grillsütőt, nyársat és még papírtányérokat is árusítanak, hogy ne kelljen egy barkácsáruházba mennünk. Ha magunk vállalkozunk a pácolásra, sütés előtt több órával dörzsöljük a sütnivalóra a fűszereket, hogy jól átjárja az íz. Megkülönböztethetünk száraz pácot, folyós állagú pácot, marinálást. Részletes iránymutatást itt találunk.

Gondoljunk arra, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyag eszközt használjunk konyhán kívüli étkezés alkalmával. Majd’ minden háztartásban található keményfalú műanyagpohár, amit el lehet mosni. Vagy vannak papírpoharak, fából készült evőeszközök. Bár nem lehetetlen a konyhában szokásos étkészletet sem kivinni.

Mi teheti még különlegesebbé a szabadtéri étkezést? Gitárzene, naplemente a háttérben?

Jó szórakozást! Ne feledjük: szépre száll a füst, csak bolond, aki hagyja.